Valamit elhallgatnak a Mátrai Erőmű állami felvásárlásával kapcsolatban

HírKlikk 2021. január 27. 11:40 2021. jan. 27. 11:40

A bezárásra ítélt mátrai szénblokkok tavalyi állami megvásárlását az illetékes vagyonminiszternek kellett engedélyeznie, ilyen bejegyzés mégsem szerepel Mager Andrea elmúlt két évi összes tulajdonosi határozatának az MSZP által kikért listáján.

Az állami energiacég, az MVM 2019. december 23-án jelentette be, hogy adásvételi szerződést kötött az ország második legnagyobb áramtermelője, a Mátrai Erőmű többsége megvásárlásáról. (Valójában a cég Status Power Invest nevű áttételes tulajdonosát vették meg.) Az eladói oldalon Orbán Viktor felcsúti barátja, Mészáros Lőrinc érdekeltségei, az Opus és a Status Energy álltak – írja a Népszava.

A bezárásra ítélt mátrai szénblokkok állami kivásárlása miatt régóta dagad a botrány, mivel az ügy kezdettől fogva tisztázatlan. A miniszter határozati listája és más elérhető adatok összevetése egyelőre csak növeli a homályt. Egyetlen, a Mátrai Erőmű megvásárlását engedélyező bejegyzés sem szerepel az állami cégek – így az MVM – tulajdonosi jogait gyakorló Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter 2019-es és 2020-as, részvényesi joggyakorlóként kiadott határozati listáján – állapítható meg a Tóth Bertalan MSZP-elnök megkeresésére Fónagy János miniszterhelyettes által kiadott iratból.

Szakértők szerint ha Mager Andrea tulajdonosi joggyakorlóként mégsem adott engedélyt az MVM-nek a Mátrai Erőmű megvásárlására, az adásvétel törvényellenes. A lapnak az üggyel kapcsolatos konkrét, pontosító célzatú, határozatsorszámot tudakoló megkeresésére a miniszter hivatala csak Fónagy János Tóth Bertalan tavaly augusztusi kérdésére adott, a tisztánlátást kevéssé segítő válaszát ismételte meg.

Az MVM korábbi adatigénylésekre – jelentős kitakarásokkal – több iratot is kiadott, de a kérdőjelek csak tovább gyűltek. Ebből derült ki többek között, hogy a Mészáros Lőrinc-féle eladóknak a márciusi záráskor átutalt 17,44 milliárdos vételáron felül az MVM mintegy ötmilliárdot hitelkiváltás címén is fizetett. Ráadásul a megvásárolt cégcsoport csak az állami vevő további több tízmilliárdnyi hitel- illetve tőkeinjekciója révén maradt működőképes. Mészáros Lőrinc érdekeltségei 2018-tól szereztek többségi tulajdont az erőműcégben, majd a veszteségbe forduló társaságból kivontak csaknem tízmilliárd forint osztalékot. 

Forrás: Népszava