Változó jogszabályok augusztusban – erre érdemes figyelni

HírKlikk 2020. augusztus 1. 10:28 2020. aug. 1. 10:28

Augusztus elsejétől több olyan változás is életbe lép, amely érinti a hétköznapjainkat. A témakörök változatosak: a járvány elleni védekezéstől az Airbnb-n át, a parkolásig.

Az Infostart közölt összefoglalót azokról a változásokról, amelyekre a leginkább figyelnünk kell.

Járványvédelem

Július közepén sorolták három kategóriába az országokat koronavírus-fertőzöttség szempontjából (zöld, sárga, piros). A besorolásokat rendszeresen felülvizsgálják. Amire figyelni kell: ha sárga vagy piros zónába osztott országból érkezik valaki, 14 napos karantén vár rá, hacsak öt napon belül nem tud két, egymástól 48 óra különbséggel készült tesztet felmutatni. A változás az, hogy ezeket július 31-ig fizette az állam, mostantól önköltségesek.

Airbnb

A jövőben az önkormányzatok időkorláttal szabályozhatják a magánszálláshelyek kiadását.

Csődtörvény

A stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetek felszámolása során, az adós vagyonának értékesítésekor az államot mostantól elővásárlási jog illeti meg, változnak a határidők, és 180 napra nő a csődeljárásban érvényesülő moratóriumok időtartama.

Parkolás

Több díjzónában emelkednek a parkolási díjak, emellett bővül a parkolási zóna Zuglóban, a XII., és a XIII. kerületben. Négy kerület (a II., a XII., a XIII. és a XIV. kerület) egyes parkolási zónáiban eggyel magasabbra ugranak a díjtételek.

Menetrendek

A MÁV Zrt. tíz vasútvonalon szombattól visszaállítja a korábbi menetrendet, és egyes regionális vonalakon módosítják a pótlóbuszok közlekedési rendjét.

Libegő

Ez egy igazán jó hír: a Zugligeti Libegő teljes nyitva tartással (minden nap délelőtt tíz és este hét óra között – kivéve a karbantartásra fenntartott páros hetek hétfőit) üzemel.

Szombattól van Szent István Egyetem

Egy ideje már tudott, hogy összeolvad a Szent István Egyetem, a Kaposvári Egyetem, az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusa és a Pannon Egyetem Georgikon Kara, amely így Közép-Európa legnagyobb egyeteme lehet. Közben az Állatorvostudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Neumann János Egyetem, a Soproni Egyetem és a Széchenyi István Egyetem alapítói és fenntartói jogai vagyonkezelő alapítványokhoz kerülnek.

MTA

Augusztus 1-jétől hivatalosan is Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, alelnökei Lamm Vanda, Hudecz Ferenc és Kosztolányi György. A főtitkár Kollár László Péter, helyettese pedig Erdei Anna lesz a következő három évben.