Van egy egyszerű trükk, amivel védekezni lehet a kémszoftverek ellen

HírKlikk 2021. augusztus 2. 19:15 2021. aug. 2. 19:15

Mobiltelefonjuk rendszeres újraindítását javasolja beosztottainak Angus King, az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának tagja, Maine állam független szenátora.

A politikus az Associated Pressnek nyilatkozva azt mondta, amióta a kongresszus hírszerzéssel foglalkozó bizottságának tagja lett, rutinszerűen kikapcsolja és visszakapcsolja időnként a telefonját. „Nagyjából hetente egyszer újraindítom a telefonom, amikor eszembe jut” – mondta. Ezzel meg lehet nehezíteni a kémek, hackerek dolgát.

Angus King nem maga találta ki ezt a módszert, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) útmutatásait követi, amely tavaly tett közzé egy kézikönyvet azok számára, akik attól tartanak, hogy valamilyen okból megfigyelés célpontjai lehetnek. Ezek közül az egyik alapvető tanács a mobiltelefon időnkénti ki- és bekapcsolása.

Az NSA szerint ezzel a módszerrel sem lehet garantálni a teljes biztonságot, ám jelentősen meg lehet nehezíteni vele a hackerek dolgát. A telefon újraindításakor ugyanis az úgynevezett zero-click rendszerű kémszoftverek (a készülék megfigyelésére szolgáló láthatatlan programok) is törlődnek a memóriából, így a hackernek ismét el kell juttatnia azt a készülékre.

Korábban úgy írták meg a kémprogramokat, hogy azok felmásolják magukat a megtámadott fájlrendszerbe, és azok a készülék ki-be kapcsolásakor újra is indulnak. A legújabb mobiloperációs rendszerek azonban már képesek blokkolni az ilyen típusú programokat.

Patrick Wardle biztonsági szakértő, az NSA korábbi kutatója azt mondta, „A hackerek rájöttek, hogy a vírusoknak már nem muszáj felmásolniuk magukat a készülékre. Ha egyszer sikerül csak bejutni és megszerezni az összes szöveges üzenetet, az összes partner nevét és minden jelszót, már vége is a játéknak.”