Varga László: megújul a magyar baloldal, ki kell nyitni a pártot

HírKlikk 2024. augusztus 23. 07:35 2024. aug. 23. 07:35

Nem kizárólag a tisztújítás a lényeg az MSZP-ben, mert ez egy nehéz időkben is erős közösség, úgy gondoltuk, hogy a modern időknek megfelelő alapszabályt kell alkotnunk és egy programalapú tartalmi megújulás is megtörténik ebben az időszakban – mondta a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Varga László, az MSZP elnökhelyettese. Hozzátette, két kongresszusra készülnek, szeptember végén lesz egy új kereteket meghatározó, szabályalkotó kongresszus és októberben a tisztújítás. Olyan irányba mennek el, ami arról szól, hogy megújítják a magyar baloldalt, hiszen erős baloldal nélkül nem lehet a Fidesz-kormányt leváltani – tette hozzá. „Ennek az alapjait kell lefektetni és ki kell nyitni a pártot.”

Az vitathatatlan, hogy a szocialista párt csapatai, közösségei vidéken alapjait képzeték rengeteg önkormányzati sikernek, a mai napig az MSZP bázisán zajlanak ezek az önkormányzati együttműködések – mutatott rá Varga László. „Elsősorban az elmúlt években sok kritika érte az MSZP -t, de erre a szervezettségre és a baloldali, tradicionális értékekre szükség lesz egy együttműködő ellenzéknek a 2026-os választásra készülve.”

Számos politikusunk sikeres helyben, azt gondolom, ők nem megkerülhetők még akkor sem, ha új szereplőkkel bővült az ellenzéki oldal – tette hozzá. „Ezt az átalakulást látni kell, együttműködve lehet leváltani a Fideszt, és mi erre az együttműködésre nyitottak vagyunk.”

Az iparűzési adó nagyon fontos lába az önkormányzatiságnak

Az elmúlt lassan másfél évtizedet kell értékelni, azt, hogy építette le fokozatosan az önkormányzatiságot a Fidesz Magyarországon – mondta Varga László. Orbán most is egy más világot festett fel a választás előtt, akár az inflációval, akár a gazdasági növekedéssel együtt, és a paksi történések is oda vezettek, hogy már Cser-Palkovics András is megszólalt az iparűzési adó védelmében. „Feladatokat, forrásokat vettek el az önkormányzatoktól az egészségügy és az oktatás területén, adott esetben komplett kiszolgáló cégeket is, és itt nem kell haragudni egy ellenzéki önkormányzatra, ha sarokba szorítva úgy érzi, ahhoz, hogy fennmaradjon egy közszolgáltatás, érdemes integrációban részt venniük. Pont Cser-Palkovics mondta korábban, hogy érdemes lenne az egészet újra gondolni, hogy mit akar az önkormányzatisággal a Fidesz. Látjuk, hogy semmit.”

Ne ülj vonatra, mert meleg van

Megdöbbentő, hogy egy kánikula közepén egy felelős MÁV-vezetőtől ez a mondat elhangozhat – mondta Varga László, aki emlékeztetett, a Covid után Európa-szerte a vonatközlekedést fejlesztették, el kell gondolkozni az egész világon, hogy mik a legfenntarthatóbb, legkörnyezetkímélőbb, legolcsóbb közlekedési módok – tette hozzá. „Nálunk járműhiány miatt bezártak vonalakat, miközben a csehek lecserélték az összes motorvonatot uniós források bevonásával. Használt szerelvényeket lehet venni, jobb állapotúakat, de számtalan beszerzést mondtak vissza, miközben a pályahálózat kritikus, a fele lassújelzéssel ellátott.”

Varga László emlékeztetett, a kormány a helyreállítási alap forrásait elutasította első körben, pedig ezeknek az ügyeknek egy részét kiválóan lehetett volna finanszírozni, de a kohéziós alapból is több ezer milliárd forintot lehetne elkölteni, ha a kormány végre megállapodna uniós bizottságokkal. „Most feláll egy új vezetés, e keretek között kellene új sikert elérnie, mert ez történelmi bűn és elvesztegetett lehetőség.”

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom