Várhelyi szeretne újrázni a biztosi poszton

HírKlikk 2024. május 24. 17:00 2024. máj. 24. 17:00

Máris megkezdődött a manőverezés az EU vezető testületeiben lévő tisztségek, így a biztosi helyek betöltéséről – írta az amerikai portál európai kiadásában.

Rámutatott: sok a nyitott kérdés. Melyik tagállamé lesz a kereskedelmi biztos posztja, amelynek betöltője ellenőrzi majd az EU Kínával várható kereskedelmi háborúját? És például ki fogja kezelni az amerikai tech-óriásokat, mint az Apple és a Google?  

Mind a 27 tagállamnak jár egy biztosi tisztség, és mind foggal-körömmel küzd majd azért, hogy melyik tisztség lesz az. A legfontosabb portfóliók a kereskedelem, valamint a versenypolitika, a sporttal, az oktatással és a soknyelvűséggel foglalkozó posztok kvázi a halál csókja – írta a Politico

Ezt követően politikai és diplomáciai forrásokat idézve, minden egyes tagállamról felsorolta, hogy ki lehet a jelölt, az adott ország mely posztra pályázik, ki tölti be most a tisztséget, és ki az, aki a jelöltet állítja.

Magyarországról a Politico azt írta: a jelöltségre esélyes Várhelyi Olivér, a jelenlegi bővítési biztos, de szóba jön Győri Enikő is, aki jelenleg az EP képviselője. Ami az esélyeket illeti, Győri a 9. helyen áll a Fidesz listáján. Ő azonban érzékeny választás lehet, amikor éppen Magyarország veszi át a soros elnökséget. Kulcsszerepet töltött be az első magyar soros elnökség alatt 2011-ben, amikor Európa-ügyi államtitkár volt. Volt nagykövet Rómában és Madridban, beszél angolul, franciául és olaszul.

Magyarország újra a bővítésben illetékes biztos posztját akarja megszerezni. Ezt a tisztségét jelenleg Várhelyi Olivér tölti be, aki főleg arról ismert, hogy szoros kapcsolatok fűzik Szerbiához, és hogy – egy véletlenül bekapcsolt mikrofon folytán – jól hallhatóan „idiótáknak” minősítette az Európai Parlament képviselőit.

A biztosi tisztségre Orbán Viktor magyar nacionalista miniszterelnök jelöli ki a személyt. Orbán jelenleg nem rendelkezik semmiféle szövetségi háttérrel az európai színpadon, miután 2021-ben a jogállamiság miatti viszály nyomán kilépett az Európai Néppárt frakcióból.

Végül a Politico hozzátette: Brüsszelben felvetik, hogy Orbánnak 2019-ben nem sikerült keresztülvinnie az első jelöltjét, Trócsányi Lászlót, ezért kérdés, vajon megkockáztatja-e, hogy ez újra megtörténjen?



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom