Végre kiderült, hogy mikor kell „18+”-os karika a homoszexualitást megjelenítő tartalmakra

HírKlikk 2021. szeptember 15. 17:40 2021. szept. 15. 17:40

Kiadta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa azokat az új, korhatár-besoroláshoz tartozó ajánlásokat, amelyeket az új homofób törvény miatt kellett meghatározniuk.

A kiskorúak védelmében alkalmazott korhatár-besorolásra vonatkozó ajánlásokat tartalmazó dokumentumban (a PDF itt) a Médiatanács részletezi azokat a szempontokat, amelyek alapján, az egyes műsorszámokat közzétételük előtt és közben el kell látni a megfelelő jelzésekkel, piktogramokkal – írja a Telex.

A dokumentum természetesen átfogó, így nem csak a homoszexualitásra vonatkozó szempontokat tartalmazza, de lényegi változás elsősorban ezen a tematikán belül történt.

Azok a műsorszámok, „melyek a szexualitást öncélúan ábrázolják, a homoszexualitást vagy a születési nem megváltoztatást propagálják”, azok a 18 éven aluliak számára nem ajánlott műsorszámok közé sorolandók.

A dokumentum azonban hangsúlyozza, hogy „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának, valamint a homoszexualitásnak a megjelenítése nem tilalmazott általánosságban”, ezért „nem általában ezek megemlítése, az adott műsorszámon belüli közvetett vagy közvetlen azonosíthatósága (megnevezése, kikövetkeztethetősége stb.) igényel mérlegelést a besorolás szempontjából, hanem az, hogy az adott műsorszámban pl. a homoszexuális személyek közötti, az ezen szexuális irányultságukra való tekintettel megjelenő közvetlen kontaktus, kapcsolat, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, vagy a születési nem megváltoztatásának ábrázolása, megjelenítése a műsorszám meghatározó, lényegi eleme, a műsorszám mondanivalója (erről szól a tartalom), vagy ha a műsorszám ezen elemeket, illetőleg a homoszexualitást követendő magatartásként ábrázolja, népszerűsíti.”