Végre valaki megvédte Szijjártó Pétert

Föld S. Péter 2020. augusztus 29. 08:29 2020. aug. 29. 08:29

Nincs miért aggódnia Szijjártó Péternek, államtitkára megvédi, ha bajba kerül, síkra száll érte, és kiáll mellette. Nem lojalitásból, mint azt gondolnánk, még kevésbé szervilizmusból amint az a megszólalásaiból kitetszik, hanem azért, mert így látja jónak. Menczer Tamás legutóbb a Hír TV Magyarország élőben című műsorában mondta el a nézőknek, hogy Szijjártó luxusnyaralásával minden rendben van, az különben is egy családi vakáció volt, ami a magánélet része, és a „mi álláspontunk szerint, a magánélet védelme mindenkit megillet”.

Nem mondjuk el a történetet, mert mindenki ismeri. A lényege, hogy Magyarország külügyminisztere egy olyan luxusjachton nyaralt, ami a magyar kormány által megrendelésekkel rendesen kitömött oligarcha tulajdonában van. Erről kérdezte a riporter az államtitkárt, mire az utóbbi még egy édes titkot is megosztott a nézőkkel: eszerint Szijjártó elmondta neki, hogy a jogszabályokat és a törvényeket nyaralásán, és egyébként is mindig megtartja.

Nem is gondoltunk mást. Inkább megpróbáljuk magunk elé képzelni a két férfiú párbeszédét: – Péter, te mindig betartod a jogszabályokat és a törvényeket? – kérdezi Tamás. – Igen, Tamás – válaszol Péter.– Nyaraláskor és egyébként is, meg mindig.

Mondjuk ez megnyugtató, ám a riporternek ennyi nem volt elég, azt is megkérdezte, hogy fizetett-e Szijjártó a hajókázásért. (Mint ismeretes, egy, az ominózus luxusjachthoz hasonló járgány heti bérleti díja magyar pénzben cirka 60 millió forint.)

Menczer Tamás erre is válaszolt. Azt mondta, hogy Szijjártó nem osztott meg vele ilyen részleteket, de azt elmondta neki, hogy semmi közpénzt nem érintett az út.

Megint föllégezhetünk. Azt ugyan nem tudtuk meg, hogy fizetett-e Szijjártó Szijj László oligarchának a családi vakációért, de akár fizetett, akár nem, közpénz nem lett érintve. Vagyis, ott lehetett a közpénz a közelben, de egyikük sem nyúlt hozzá. Szijjártó nem adta oda, Szijj nem vette el, csak nézték meredten mindketten a közpénzt, de igazi férfiak módjára, megtartóztatták magukat – mindent a szemnek, semmit a kéznek – és eszükbe sem jutott semmiféle bűnös gondolat.

Azt már mi tennénk hozzá, hogy ez akár egy olyan logikai feladvány is lehetne, amelyinek nincs megoldása. Ha Szijjártó nem fizetett Szijjnek, vagyis, családjával együtt ajándékba kapta a hajókázást az oligarchától, akkor az törvénytelen, hiszen az országgyűlési törvény szerint, kormánytag egyhavi javadalmazásánál nagyobb összeget sem pénzben, sem természetben nem fogadhat el. Ez azonban nem történhetett meg, hiszen maga Szijjártó mondta Menczernek, hogy ő a jogszabályokat és a törvényeket betartja, nyaraláskor és egyébként is.

Maradna egy másik vonulat: hogy fizetett a nyaralásért Szijjártó Szijj Lászlónak, de nem közpénzből. Vagyis, hát, valamilyen magánpénznek is kellett a környéken lennie, valakinek a magánpénze. Szijjártóé nem lehetett, mert az ő miniszteri fizetéséből nem futja heti hatvanmilliós hajóbérlésre. Szijjártó valaki másnak a magánpénzén nyaralhatott a jachton, ami, mint mostantól tudjuk, a magánélet része, a magánélet védelme pedig mindenkit megillet.

Kéretik tiszteletben tartani Szijjártó Péter magánéletét! Ha legközelebb arról jön hír, hogy megvette a párizsi Eiffel tornyot, mert úgy gondolja, hogy jól mutat a 167 millió forintért vásárolt dunakeszi háza kertjében, akkor ahhoz sincs közünk, mert ő mindig betartja a jogszabályokat és a törvényeket. Nemcsak nyaraláskor és egyébként, de mindig is.