Visszaüthet a Lánchíd-ügy Orbánra és a Fideszre

NVZS 2020. június 15. 19:43 2020. jún. 15. 19:43

„Vannak olyan ügyek – köztük az önkormányzatok forráselvonása –, amelyek visszaüthetnek a Fideszre. Ilyen a Lánchíd felújítása is” – mondta megkeresésünkre Pulai András. Egyelőre még nem mérték a lakosság véleményét a Lánchíd-ügyről, „de ha eszkalálódik a helyzet, meg fogjuk tenni” – ígéri a Publicus ügyvezetője, stratégiai igazgatója. Aki szerint ha kell, Orbán mindig kész visszakozni, de most a politikai célja a 2022-es és 2024-es választások feltételrendszerének a kialakítása, s ezért számára nem tűnik nagy árnak, ha ideiglenesen szavazókat veszít”.    

Szinte már állóháborúvá terebélyesedett a kormány és a főváros – de mondhatni, Orbán és Karácsony – között a Lánchíd felújítása körül kialakult nézeteltérés, amelynek egyik jellemzője, hogy az érintett felek folyamatosan napirenden tartják a vitát, s a közvéleményt is bevonva, harsány propagandaháborút folytatnak, mintegy muníciót adva és tüzelve a követőiket. Az adok-kapokban azonban feltűnő, hogy miközben Karácsonyék számokkal, adatokkal, tényekkel bombáznak minket, Orbán emberei szinte kizárólag szólamokkal állnak elő. S ebből – egy normális politikai közegben – csak az jöhet ki rosszul, aki mellébeszél. 

Ám Magyarországon – túlzás nélkül kimondhatjuk – ,  nincs normális politikai közeg. Így jogosnak tűnik a kérdés: visszaüthet-e a kormányra a Lánchíd ügye? 

„Azt gondolom, hogy visszaüthet” – reagált tömören Pulai András. Kicsit távolabbról indulva, kifejtette: a válság kezdete óta mérik, hogyan fogadják az emberek, hogy a kormány folyamatosan elvon az önkormányzatoktól. Kiderült, hogy ezt egyáltalán nem támogatják. Az ellenzéki szavazók 80-90 százaléka, de még a fideszeseknek is több mint a fele nyilatkozott így. (A Publicus által a Népszava részére készült felméréséről itt olvashat). 

Ugyanis szemben az önkormányzati választások előtti állapottal, ma már az ellenzéknek is van lehetősége elmondani a választóknak, hogy miért nincs forrás az önkormányzatoknál. Megteremtődött ugyanis a helyi, alternatív  nyilvánosság. 

S még egy dolog megváltozott: korábban a fideszesek nem nagyon szóltak ki a kánonból, „rend és béke volt” a kormányzó párt háza táján. De hát Orbánék nem tudnak mást tenni, mint a fideszes önkormányzatokat is szívatni az általános szívatás keretében. 

Mindez együtt pedig visszaüt – szögezte le Pulai András, aki szerint a Lánchíd-sztori potenciálisan alkalmas arra, hogy sok szavazatot vegyen el a Fidesztől. Már csak azért is, mert az ilyen lépések – az önkormányzatok szívatása, a Lánchíd-felújítás, stb. – idővel  egymásra rakódnak, egymás hatását erősítik. 

Köztudott, hogy Orbánék folyamatosan mérnek, azaz, ők is látják, hogy ezekben a kérdésekben a választók jó része nem ért velük egyet, azaz fennáll annak a veszélye, hogy még saját szavazóik közül is többen elfordulnak a Fidesztől. Mit gondol, ez visszafordulásra késztetheti Orbánt? Vagy ő egyáltalán nem lesz erre hajlandó? – kérdeztük a szakértőtől.

„Ha kell, Orbán visszafordul” – szögezte le Pulai András. „Orbánnak azonban van egy másik politikai célja is: ő nem csak a választókkal akar kibékülni, ő meg akarja teremteni a 2022-es és a 2024-es választások feltételrendszerét”. Hozzátette, hogy olyan politikai alapállást szeretne kialakítani, hogy ő legyen az, aki diktál. „Még olyan áron is, hogy rövid távon elveszít szavazókat” – mondta Pulai András.