Vitézy Tamás: ha a maffiatagok szemet vetnek más vagyonára, a rendszer kiszolgálja őket

HírKlikk 2021. december 16. 10:55 2021. dec. 16. 10:55

Az Orbán Viktor távoli rokonságához tartozó milliárdos üzletember novemberben – néhány nappal a Fidesz kongresszusa előtt – szokatlan nyíltsággal taglalta a Facebookon, kik, milyen háttérrel és milyen módszerekkel támadták meg azért, hogy megszerezzék a vagyonát.

Vitézy Tamás legerősebb állítása az volt, hogy „az igazságszolgáltatással is szövetkező bűnözői maffiák miatt” senkinek sincs biztonságban a vagyona.

A vállalkozó szerdán interjút adott a hvg.hu-nak. Ebben ezt mondta a novemberi írására emlékeztetve,

„Lehetetlen, hogy fennmaradjon az a gazdasági maffia, amelynek a működéséről írtam. Nincs olyan főméltóság és miniszter ebben az országban, aki a bejegyzéseim után ne tudna róla, mi zajlik itt. Más kérdés, hogy az igazságszolgáltatásba nem avatkozhatnak bele, különösen az én esetemben, aki a bátyám első felesége révén, Orbán Viktor rokonságához tartozom. Az egyik letartóztatott végrehajtó egyébként velem szemben is eljárt.

De a lényeg az, hogy fény derüljön a bűnös módszerekre, amelyek nemcsak nemzetgazdasági, hanem nemzetbiztonsági kockázatot is jelentenek, mert a tisztességes vállalkozók biztonságos működését kérdőjelezik meg Magyarországon."

A vagyonok lenyúlásának módszeréről ezt mondta:

„A dolog mindig onnan indul, hogy a más vagyonára szemet vető maffiatag vállalkozó kapcsolatot keres a bankkal, hiszen alig van olyan cég, amelynek ne lenne hitele. A kiszemelt adósnak a bank elkezdi szigorítani a feltételeit, egyre nagyobb pénzzavarba kerül, majd a vele szembeni követelést megveszi valaki potom áron. A vállalkozás ellen felszámolás, végrehajtás indul, a vagyonát, ami a hitel fedezete, leértékelik, így esélye sincs, hogy rendezze a tartozását, s végül elveszíti mindenét. Ebben a láncolatban minden résztvevő cinkos, a nyerészkedni akaró vállalkozó, a bank, a követeléskezelő, a vagyonértékelő, a végrehajtó, a felszámoló, a bíró."

Vitézy szerint általánosságban ez a rendszer lényege, amit saját horvátországi ingatlanainak elvesztéséből szűrt le. A vállalkozónak mintegy félmillió négyzetméternyi tengerparti területe volt a horvátoknál, amit 30 millió eurós adósság terhelt. A háta mögött lezajló bankos pénzügyi machinációk folytán megszorult, és a 43 ezer négyzetméteres területen álló, 1089 férőhelyes, felújított gradaci szállodáját leértékelték a bankok. Aztán a bankok eladták a vele szembeni követeléseket a milliárdos Jellinek Dánielnek.

„Csúnyán becsaptak, kivásárolták a felszámolásokból a horvátországi vagyonom négyötödét, olyan alacsony áron, hogy a tartozásaim 90 százaléka fennmaradt."

Azt is elmondta, hogy tavaly november óta nyomkövető van a lábán, azután, hogy feljelentésekkel próbálta megállítani a folyamatot. „Az egész azzal indult, hogy 2020 tavaszán név szerint elkezdtem feljelenteni azokat a szereplőket, akik egymással összedolgozva tönkretettek. Behívtak és meghallgattak, ám két héttel később kilenc ügyész és két rendőr rontott ránk házkutatást tartani a lakásunkon." Megbilincselték, majd 72 órára benntartották.

Hét évvel a Széchenyi Bank bezárása után, azzal gyanúsították meg, hogy üzlettársával 507 millió forinttal megkárosították a bankot.

Azt mondja, hogy soha semmit nem kapott a Fidesztől, sőt, amikor ellenzékben volt a párt, ő segítette azzal, hogy kiadta az ingyenes Helyi Thémát és a Reformot egészen addig, amíg tudta finanszírozni őket. A Fideszt alkalmasnak tartja az ország vezetésére, építésére, de ez a mostani rendszer nem az együttműködést, hanem egy szűk kör üzleti céljait szolgálja, ezért ez már nem a NER.

Forrás: hvg.hu