Zsákszámra veszik a magyarok ezt a gyógyszert

HírKlikk 2021. április 23. 05:30 2021. ápr. 23. 05:30

Több gyógyszertárhálózat megerősítette a Pénzcentrum kérdésére, hogy hatalmas az Aspirin Protect iránti kereslet. Mindennek hátterében az AstraZeneca oltásokkal kapcsolatos híresztelések állnak.

A Pénzcentrum megkeresésére a Kígyó Patika megerősítette, hogy náluk is jobban keresik a betegek a vérrögképződés gátlására szolgáló tablettákat. A Pingvin Patika szintén keresletnövekedésről számolt be az Aspirin Protect 28 szemes kiszerelése kapcsán, az ő hálózatukban 41 százalékkal nőtt az eladás márciusban, és ez a tendencia folytatódik.

Az Aspirin Protect népszerűsége – patikusok, háziorvosok elmondása szerint is – az AstraZeneca oltások körüli hírverésnek köszönhető. Az oltások után 7-14 nappal ugyanis egyes ritka esetekben előfordult, hogy a beoltottaknál, vérrög alakult ki, amely tüdőembóliához, stroke-hoz, trombózishoz vezetett.

Valójában a vérrögképződés igen ritka mellékhatás, a tényleges kockázat elenyésző, 250 ezer oltott közül legfeljebb egynél fordult elő. 

Az Aspirin Protect gátolja a vérlemezkék összetapadását, így megelőzi a vérrögök képződését – írja a betegtájékoztató, és felsorolja, milyen szív-érrendszeri kórképek esetén alkalmazható a tabletta.

Ez a hatás, felhasználás széles körben ismert a gyógyszerről, ezért nem csoda ha a lakosság úgy gondolja, az oltás után is megfelelő védelmet biztosít. Mit mond viszont a gyógyszerész, háziorvos? A név nélkül nyilatkozó szakemberek véleménye, hogy az Aspirin Protect ártani nem árt, ezért nem szokták a pácienseket lebeszélni róla.

A KOVIDők három elismert hazai professzort, Merkely Bélát, Jakab Ferencet és Szekanecz Zoltánt is megkérdezte arról, hogy mi a véleményük az AstraZeneca vakcinája körül kirobbant nemzetközi botrányról és van-e értelme például Aspirint szedni. A beszélgetésben elhangzott, hogy az „AstraZeneca-botrány" sokkal inkább egy gyógyszer- és vakcinafejlesztő cégek között kialakult kisebb háború eredménye, nem pedig bármilyen vérrögképződési probléma – mondta Jakab Ferenc virológus, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának vezetője, a PTE Természettudományi Karának tudományos dékánhelyettese, a koronavírus-kutatási akciócsoport vezetője. Abban egyetértettek a szakértők, hogy sokkal inkább a gyógyszerlobbi hatása, hogy az egyik oltás ezáltal kiesett sok országban a pikszisből – még ha csak rövid időre is.

Jakab Ferenc beszélt arról is, hogy van-e értelme vérhigítót, véralvadásgátló tablettákat szedni az AstraZeneca felvételét követően. Véleménye szerint ártani biztos nem árt, ezért ha valaki Aspirin Protectet akar szedni, akkor szedje nyugodtan. A vérhígító injekció alkalmazását viszont feleslegesnek tartja a professzor, mert nem lát szignifikáns összefüggést az AstraZeneca vakcina és a vérrögképződések között.

A beszélgetésen az is elhangzott, hogy 40 év feletti férfiaknak nem csak, hogy nem árt, hanem még ajánlott is lehet az Aspirin Protect, hogy megelőzhessen például egy agyvérzést. Viszont orvos, vagy gyógyszerész megkérdezése nélkül nem érdemes elkezdeni semmilyen gyógyszert rendszeresen szedni! A magyar páciensek rendkívül hajlamosak az „öngyógyításra", azaz szakember megkérdezése nélkül otthon, házilag, vagy a házipatikában található vény nélkül kapható gyógyszerekkel kezelgetni magukat.

Az öngyógyszerezés kapcsán dr. Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója korábban elmondta a Pénzcentrumnak, hogy a vény nélkül kapható gyógyszerek biztonságos alkalmazásához is elengedhetetlenül szükséges, hogy tisztában legyünk testünk működésével és rendelkezzünk a megfelelő egészségügyi alapismeretekkel. Ennek birtokában tudjuk eldönteni ugyanis, hogy mi az, amit a házipatikában található szerekkel is tudunk kezelni, és mikor van szükségünk orvosi segítségre.

Forrás: Pénzcentrum