Zsákutcába vezető utat választott a Fidesz

Somfai Péter 2024. augusztus 2. 14:55 2024. aug. 2. 14:55

A Fidesz jelenlegi helyzetében semmiféle fiatalítás nem segítené a párt megújulását. Így értékelte a Hírklikknek Lázár Domokos jogász-szociológus azokat a nyilatkozatokat, amelyek szerint Orbán Viktor tusványosi beszéde hatására sok fiatal csatlakozhat a Fideszhez. A 35 éves elemző utalt az Aktív Fiatalok Magyarországon Kutatócsoport friss tanulmányára, amely szerint a fiatalok erősen és gyorsan reagálnak a nagy politikai turbulenciákra, amit ők „racionális lázadásnak” neveznek. Lefordítva ez azt jelenti, hogy a 21. század fiataljai nem csak úgy „általában” lázadnak, hanem mindig konkrét ügyekben. Szabó Andrea, a csoport vezetője szerint ez a fajta polgári mentalitás azt jelzi, hogy ezek a fiatalok elkezdtek önmagukért és a környezetükért felelősséget vállalni. Lázár Domokos ehhez hozzátette, a Fidesz egyik fő problémája, hogy valójában nincs is ideológiája. 

A kutatások azt mutatják, hogy a Fidesz a fiatalok körében veszített a népszerűségéből. 

A napokban megnéztem a tusványosi videókat, megszólaltattak egy-két fiatal, korombeli résztvevőt is. Nyilván a Fidesz szimpatizánsai közül választották ki őket, ennek alapján az volt az érzésem, hogy nem életkori sajátosságok miatt ment el a Fidesz egy vállalhatatlan, autokratikus irányba, hanem egész egyszerűen azért, mert a hívei körében moralitásbeli problémák vannak. 

Milyen moralitásbeli problémákra gondol? Ezt az egész közösségre érti?

A Fidesz nyilvánvalóan egy nagyon szoros közösség, amelyben Orbán Viktor kezében tart minden szálat. A rendszer motorja és életben tartója az a holdudvar, az a szűk személyi állomány, amelyre akár az adminisztrációt, akár a párt körüli szellemi hátteret építi a miniszterelnök. Orbán a politikájához folyamatosan ebből a körből meríti a muníciót, a másik oldal, a háttércsapat fiatalabb szakértői, lelkes támogatóként elfogadják azt a szellemi silányságot, ugyanazt a morális igénytelenséget, ami körüllengi az idősebb Fidesz-politikusokat. Az, hogy a fideszesek ki tudjanak törni ebből a posványból, nem a fiatalításon, vagy az életkori sajátosságokon múlik. Meggyőződésem, hogy ebben a helyzetben semmiféle fiatalítás nem segítene megújulni a Fidesznek. 

Ha elfogynak egy párt mögül a fiatalok, annak nagyon rossz az üzenete...

Ez igaz. Szerintem a fideszesek hosszútávú túlélését azt szolgálná, ha visszatérnének egy normális, európai, demokratikus működéshez, de erre nem látok semmi esélyt. 

A Fidesz jelenlegi belső magját 60 év körüli „fiatalok” alkotják, akik érdekszövetségben vannak a főnökükkel. Ha a fiatalok tartósan kívül maradnak ezen az érdekközösségen, nem fognak fellázadni?

Meglátásom szerint a Fidesz egyik nagy problémája, hogy valójában nincs is ideológiája. Amit ők ideológiának mondanak, az valójában csak egy máz, amivel tulajdonképpen leöntik az éppen aktuális helyzethez pozicionált politikai cselekvést. Ilyen szempontból egyet tudok érteni azokkal a közéleti megszólalókkal, akik azt mondják, hogy a Fidesz egyre inkább hasonlít egy multinacionális nagyvállalathoz, semmint egy párthoz. Felmérik, hogy mire van igény, nagyon pontos méréseket végeznek a háttérben dolgozó különféle agytrösztjeiken keresztül, és ahhoz igazítják a politikájukat. Ez nagyon amorális! Ha azt mérik, hogy a magyar társadalom fogékony az idegenellenességre, akkor idegenellenes kampányt nyomnak, ha azt, hogy az emberek félnek a háborútól, akkor erre építenek kampányt. Ezen nincs mit csodálkozni, erről szólt Orbán Viktor egész politikai pályája. Kaméleonként mindig olyan ideológiai köntösbe bújik, amelyikről azt állítják a tanácsadói, hogy az áll neki a legjobban a nagyobb politikai támogatottsághoz. 

És ezzel a párt körül dolgozó fiatalok is tudnak azonosulni?

Szeretném azt gondolni, hogy a fiatalok ezzel nem tudnak azonosulni. A Fidesz politikájának olyan átlátszó az ideológiai máza, annyira ostobának kell lenni ahhoz, hogy valaki ezen ne lásson át, őszintén hinni tudjon ebben, amit egy bizonyos műveltségi szint felett el sem tudok képzelni. Az másik kérdés, hogy a magamkorabeli 20-30 évesek találhatnak akár vonzó karrierépítési lehetőséget a Fideszben, vagy körülötte, legfeljebb becsukják a szemüket, és az sem érdekli őket, „ha korpás lesz a hajuk”. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója egyébként erre a legjobb példa. Nálam pár évvel idősebb, és most úgy tűnik, hogy ő fogja kidolgozni Orbán Viktor Tusványoson felvázolt nagyívű politikai stratégiájának részleteit.

Pontosan rá, vagy Gulyás Gergelyre nem illik, amit az előbb a politikai máz felismerésének képességéről mondott. 

Mindketten tényleg okosak, csak az erkölcsi értékítéletükkel lehet valami baj, ha ezt a szerepet vállalják. Nem ismerem az indítékaikat, lehet, hogy mélyen hisznek abban az útban, amin a főnökük elindult, vagy csak a karrier, a saját előrejutásuk érdekében asszisztálnak opportunista módon ehhez a szellemi és morális igénytelenséghez. Azt gondolom, hogy erre hosszú távon nehéz építeni. Nagyon sok fiatalt ismerek az élet más területeiről, zenekarom van, klubokban lépünk fel, azt látom, ahogyan Szabó Andrea kutatócsoportja is tapasztalta, a fiataloknak nagyon fontos a szellemi vagy ideológiai azonosulás lehetősége. Hozzáteszem: sok más magyar párthoz hasonlóan, ezt a Fidesz sem tudja igazából felkínálni.

Tételezzük föl, hogy a Fidesz mögött is van egy értelmes, fiatal nemzedék, ne írjuk le őket!

Ha átlátják és fölfogják, hogy a Fidesz zsákutcába vezető utat választott, akkor előbb vagy utóbb szembe fognak fordulni a nagy öregekkel. Akkor majd előállhat egy kiválási folyamat, valami olyasmi, amit Magyar Pétertől láttunk. Ennek talán még nem jött el az ideje, az utóbbi 14 évben Orbán nagyon rajta tartotta a szemét azokon az embereken, akikben tehetséget látott, de abban a pillanatban, ha azt érezte, hogy az illető veszélyes lehet a hatalmára, vagy lefokozta, vagy valami módon a háttérbe szorította. Ez történt Lázár Jánossal is. Nagyon felemelkedett, aztán háttérbe szorult, most megint egy lépéssel közelebb kerülhetett a tűzhöz. Alkatilag nagyon „hajlékony”, jó alany az ilyesmihez.   

Ami az ereje, az a gyengéje is a Fidesznek. Orbán kezében van minden.  

Ez egy komoly csapdahelyzet a fideszes fiataloknak. Ha Orbán Viktor megbukik, vagy történik vele valami, akkor nagyon nehezen képzelhető el, hogy a Fidesz a mai formájában tovább tud működni. A fiatalabb generációk esetében én azért arra is gondolnék, hogy 10-20-30 év múlva ott lesz a múltjukban egy sötét folt, egy árnyék az életrajzukban, hogy részt vettek a demokrácia leépítésében, segítői voltak az orbáni politika hibáinak. Reméljük, akkor már nem ez a rendszer lesz, és le kell élniük a hátralévő életüket ezzel a szégyennel. 

Ön még fiatal, nem érte meg személyesen a rendszerváltáskor, hogyan lett az akkori MSZMP 800 ezres tagságából rövid idő alatt néhány tízezer.

Ha bármilyen „földrengés” történik a fideszes vezetés környékén, akkor a mai több milliós támogatói tábor gyorsan elolvadhat. Egyébként a Magyar Péter jelenség is megmutatta, hogy ki lehet lépni a NER-ből, és feltételezem, hogy a színfalak mögött számol is ezzel a Fidesz. Bizony valami hasonló megfogalmazódhat mások fejében is, lehetnek további olyan „érdeklődők”, akik egy hasonló karrierről álmodnak. Magyar talán csak bosszúvágyból tette, amit tett, más módszer nem lévén, szembefordult a hatalommal. Aki a tűzhöz közelebb van, a Fideszre, vagy valamelyik vezetőjére nézve rendelkezik terhelő információkkal, annak miért ne forduljon meg valami ilyesmi a fejében? Minél régebb óta van hatalmon az önkényuralmi rendszer, annál magasabb a kockázata annak, hogy valakinek a tudomására jut egy „másik” kegyelmi ügy. Lehet, hogy a jövőben leválthatnak egy másik Varga Juditot, és ki tudja, hogy az milyen kárt fog okozni a Fidesznek? Most ennek kapcsán megjelent a semmiből egy fiatal politikus, és egyszeriben egy 30 százalékos ellenzéki párt élén találta magát. Úgy néz ki, hogy Magyar Péter jól jött ki ebből a sztoriból, tulajdonképpen ő sokkal nagyobb karriert csinált, mint amit a Fideszen, a NER-en belül bármikor elérhetett volna. Miért ne gondolják mások is, hogy ez járható út? 

Hogyan látja: Magyar Péter ellenzéki politikus?

Abban az értelemben ellenzéki, hogy maximálisan elhiszem neki, Orbán Viktor leváltását szeretné elérni. Azt nem tudom, hogy ettől még Magyarországon meg fog-e szűnni a NER, vagy valami könnyebb formában tovább él. Ez nehéz kérdés, mert nem látni pontosan, merre tart a Tisza Párt. Inkább úgy fogalmaznék: Magyar Péter feltett politikai szándéka Orbán Viktort megbuktatni, de, hogy azután milyen rendszert csinálna? Erről még nem sokat tudunk.

Vannak olyan mondatai, hogy mindenkit kizárna a nemzetből, aki nem az ő pártján áll.

Sajnos úgy tűnik, vannak szerencsétlen kiszólásai, amelyek egyértelműen a NER-es „származására” utalnak. Ott szocializálódott, az ottani autokratikus működési logika nyilván nyomot hagyott az ő gondolkodásán is. Abban bízom, hogy ha öt évig kint lesz az Európai Parlamentben, érhetik ott olyan hatások, amelyek a jogállami gondolkodás felé fogják terelni. Ha így lesz, adjuk meg neki a lehetőséget a tanulásra. Komoly demokraták veszik majd körül, akiktől ellesheti, hogyan kell egy európai politikusnak beszélnie, gondolkodnia, politikai programot alkotnia. Egyelőre a kíváncsi elemző pozíciójából figyelem, és mindenkit óva intenék attól, hogy rajongója legyen, meg attól is, hogy csípőből elutasítsa. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom