Zugbrókerre csapott le az MNB

HírKlikk 2019. december 6. 12:16 2019. dec. 6. 12:16

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 22,5 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a nedolgozz.hu internetes honlap működtetőjére, mert jegybanki engedély nélkül végzett portfóliókezelést, befektetési elemzést, illetve függő ügynöki tevékenységet, amelyeket az MNB azonnali hatállyal meg is tiltott – közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.

Az MNB végzésével – ideiglenes intézkedésként – már korábban megtiltotta a magánszemélynek, hogy jogosulatlanul végezze e tevékenységeket. A jegybank emellett honlapja „Figyelmeztetések" című menüpontjában hívta fel a nyilvánosság figyelmét, hogy a nedolgozz.hu honlap működtetőjének nincs pénzügyi szolgáltatás nyújtására jogosító jegybanki engedélye, bejelentése.

A jegybank a vizsgálat során megállapította, hogy a honlap működtetője egy írországi székhelyű befektetési vállalkozás számára – jutalék fejében – több mint száz magyarországi befektetőt érintően, függő ügynöki tevékenységet végzett, euró/dollár devizapárokra vonatkozó ügyleteket érintően befektetési elemzés-kiegészítő szolgáltatást is nyújtott, és egyes befektetők kereskedési számláin portfóliókezelést végzett.

A bírság összege kapcsán súlyosbító tényezőnek minősült, hogy a magánszemély huzamosabb ideig végezte a felügyeleti engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységeit, és a befektetési elemzést az MNB ideiglenes tiltása után is folytatta.

A portfóliókezelés és a befektetési elemzés kapcsán, enyhítő körülménynek számított, hogy az érintett befektetők száma alacsony volt, így ez a tőkepiacra csekély hatást gyakorolt.

A függő ügynöki tevékenység azonban a befektetők széles körét érte el. Enyhítő körülményként értékelte az MNB, hogy a magánszemély a vizsgálat során közvetítői linkjének inaktiválását kérte a külföldi befektetési szolgáltatótól.

Forrás: MTI