Zűr az uniós Erasmus-program pályáztatása körül

HírKlikk 2020. szeptember 28. 20:45 2020. szept. 28. 20:45

A pécsi Emberség Erejével Alapítvány az uniós Erasmus-programra pályázott volna, de a pályázatot kezelő magyar közalapítvány ragaszkodott hozzá, hogy nyilatkozzon arról, finanszírozzák-e őket külföldről, pedig az arról szóló magyar törvényt már elkaszálta az EU bírósága.

A civil szervezet azzal a céllal indult a pályázaton, hogy a diákok állampolgári kompetenciáját fejlesztő, díjnyertes társasjátékuknak elkészíthessék a spanyol, olasz, horvát és angol verzióját is. És ugyan elérték a támogathatósághoz szükséges ponthatárt, mégsem kapták meg a támogatást. Az Erasmus+-programot Magyarországon koordináló közalapítvány ugyanis utólag arra kérte őket, hogy igazolják, ők nem egy külföldről támogatott civil szervezet, ezt azonban az alapítvány nem tette meg – írja a 444.

Mint az alapítvány vezetője, Nyirati András elmondta, erre több okuk is volt. Egyrészt alapítványuk a kezdetektől fogva tiltakozott a 2017-ben elfogadott „civil törvény” ellen, egyike voltak annak a 23 civil szervezetnek, amely panasszal élt az Alkotmánybíróságnál, illetve annak a 14 szervezetnek is, amely a strasbourgi bírósághoz fordult. Épp ezért, Nyirati szerint az utólagos adatközlés kényszere lehetetlen helyzetbe hozta őket, hiszen évek óta küzdöttek a szerintük megbélyegző és jogellenes törvény ellen. Most sem akartak volna ennek szellemében nyilatkozni.

Másrészt, és ez talán még hangsúlyosabb, az Európai Unió Bírósága (EUB) idén júniusban kimondta, hogy a magyar jogszabály jogsértő (ez még nem a strasbourgi per, amit a civil szervezetek indítottak, abban még nem született döntés). Az ítélet szerint, Magyarország hátrányosan megkülönböztető és indokolatlan korlátozásokat vezetett be azzal, hogy nyilvántartásba vételi, bejelentési és közzétételi kötelezettségeket írt elő a külföldi támogatásban közvetlenül vagy közvetve részesülő civil szervezetek számára, szankciókat helyezett kilátásba az ennek eleget nem tevő szervezetekkel, és a számukra ilyen támogatást nyújtó személyekkel szemben. 

Az Emberség Erejével Alapítvány nem kapta meg a 72 ezer eurós támogatást. Mivel a közalapítvány döntésével szemben fellebbezni nem lehet, az alapítványnál úgy döntöttek, hogy az illetékes uniós biztosokhoz fordulnak. A TASZ jogászainak segítségével hétfőn levelet küldtek Věra Jourovának, az Európai Bizottság alelnökének, Didier Reyndersnek, az Európai Bizottság jogi ügyekért felelős biztosának, Marija Gabrielnek, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős uniós biztosnak, illetve Roberto Carlininak, az Erasmus+ programot felügyelő Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) igazgatójának. A levelet elküldik a Tempus Közalapítvány kuratóriumi elnökének, Czibere Károlynak is, aki korábban az Emmi államtitkára volt.