„Az úszósport végét jelentette volna egy későbbi fertőzés gyanúja”

Harkai Péter 2020. április 1. 19:30 2020. ápr. 1. 19:30

Kapás Boglárka kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok, világbajnok, hatszoros Európa-bajnok úszónk kedden délután hozta nyilvánosságra közösségi oldalán, hogy a koronavírus-tesztje pozitív lett, házi karanténba kényszerült. Még aznap több válogatott úszótársa is jelezte a fertőzés tényét. Wladár Sándort a Magyar Úszó Szövetség elnökét kérdeztük, hogy mindez mennyiben befolyásolja a nemrég megkezdett felkészülést a világversenyekre.

Wladár Sándor a Hírklikk megkeresésére közölte: jelen pillanatban nem tudnak végleges adatokkal szolgálni a fertőzött sportolók számát illetően, mivel a vizsgálatok még folyamatban vannak. A kilenc ismerten pozitív sportoló mellett, öten még fertőzésgyanúsak.

Kapás Boglárka tegnap délutáni posztját követően, temérdek sajtómegkeresését kapott, de a részletekről egyelőre nem szeretne felelőtlenül nyilatkozni, mivel alig 12 órával a nyilvánosságra került eseteket után a vizsgálatok jelen pillanatban is zajlanak. A fertőzöttek személyét illetően, az érintettek saját elhatározására bízza, hogy mindezt nyilvánosságra hozzák-e. Lévén szó orvosi titokról, ő nem nevesítené a karanténba kényszerült sportolókat. 

Jelen pillanatban is egyeztetnek a járványtannal, az államtitkársággal, az edzőkkel, mindez felelős és körültekintő kommunikációt igényel. 

Annyit megtudhattunk, hogy nem egy edzőtábori helyszínen érte a sportolókat a fertőzés: a kivizsgálások érintettjei különös módon, ahány helyről jöttek, szinte minden országból fertőzésgyanúval tértek haza. Dél-Afrikából, Thaiföldről, Észak-Amerikából is érkezett vírusos sportoló, ráadásul nem is találkoztak egymással előtte. Eddig kilenc pozitív, öt kétes eset van, ez utóbbiak tesztjét tegnap este megismételték, amiről egy-két napon belül születik végleges eredmény. 

A szövetség elnöke kiemelte, hogy egyetlen nagyon fontos célja van a jelen helyzetben, hogy a válogatott keret részére edzéslehetőséget tudjanak biztosítani.  Az ugyanis, ha két-három hónapot kihagynának, beláthatatlan következményekkel járna – az a magyar úszósport végét jelentené. Ebből a szempontból, szerencse a szerencsétlenségben, hogy mivel a sportolók tünetmentesek, mivel egyikőjüknek sincs a betegséget jellemző panasza, a fertőzés, a megfelelő vizsgálatok, a védelem s a karantén most lezajlik, 14-18 nap után megszűnik a vírusürítés, kialakul az immunreakció s ennek köszönhetően, megszűnik a veszélyeztetettség, a vérük felhasználható lesz betegek gyógyítására. 

Ezt követően, legalább három évig védettek lesznek, szabadon járhatják a világot a további fertőzés veszélye nélkül. teljesíthetik a vállalt, remélt eredményeket és nem fél évvel az olimpia előtt kapják meg ezt a kórságot – nyilatkozta bizakodóan a Hírklikknek Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke.