Kitiltja a rasszista szurkolókat az Újpest FC

HírKlikk 2021. május 8. 15:30 2021. máj. 8. 15:30

A MOL Magyar Kupán történt események miatt 1,5 millió forintra büntette a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) az újpesti klubot.

„A fegyelmi bizottság a MOL Fehérvár FC – Újpest FC döntő mérkőzéssel kapcsolatban az Újpestet, egészségvédelmi protokollra vonatkozó előírások megsértéséért, szurkolói részéről megbotránkoztató, obszcén kifejezések bekiabálásáért, pirotechnikai eszköz használatáért és rasszista megnyilvánulásaiért („huhogás”) 1.500.000 forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezi, továbbá elrendeli a sportszervezet 1 soron következő hazai férfi felnőtt nagypályás MOL Magyar Kupa-mérkőzésén a Szusza Ferenc Stadion „D” lelátórésze valamennyi szektorának lezárását” – idézi az nb1.hu az Újpest FC közleményét.

A portál megkereste Vállai Istvánt, az Újpest biztonsági igazgatóját, hogy fejtse ki részletesen, mit is jelent a csapat határozata.

Vállai elmondta, hogy az egészségügyi protokoll kapcsán az MLSZ-nek vannak konkrét iránymutatásai, amelyek megszegését a fegyelmi szabályzat részletesen taglalja. A protokoll megszegéséért 50- től 500 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki a fegyelmi bizottság,

„Az egészségügyi protokollt a játékosaink szegték meg, ezek közé tartozott a gólörömnél a szurkolókkal való kontaktus, pacsizás, a zóna átlépése, vagy a nem tesztelt hozzátartozó pályára való behozása. Számításaim szerint a csapat ünneplése, gólmámora 300 ezer forintot érhetett” – elemezte a biztonsági igazgató.

Vállai kifejtette, hogy az obszcén szavak használatáért, bekiabálásáért jellemzően „nem annyira magas” büntetést szoktak kiszabni, azonban befolyásolhatja a pénzbírság mértékét, hogy milyen gyakoriságúak a bekiabálások és ezek mennyire befolyásolják a mérkőzést.

„Az egész mérkőzés alatt zajló sportszerűtlen szurkolás súlyos mértékben zavarja, megbotránkoztatja a kilátogatók és a tv-nézők nyugalmát, azt akár 1 millió forintig „díjazza” az MLSZ fegyelmi bizottsága. A büntetésnél vizsgálják a meccs hangulatát, az indulatokat, így sok esetben el is tekintenek a retorziótól vagy a minimális büntetési tételt alkalmazzák. Esetünkben számításaim szerint a minimumot, vagyis 200.000 forintot kaptunk. Megjegyzem, hogy ezzel a büntetéssel gyakran mérik meg klubunkat” – árulta el Vállai.

A szakember felhívta a figyelmet, hogy a szurkolók elkövettek két nagyon súlyos szabálysértést, amit mind az MLSZ, a FIFA és az UEFA is nagyon komolyan vesz. Az egyik ilyen a pirotechnika használata, amelyre a mérkőzés lefújását követően került sor. Ez azért is büntethető, mert a rendezvény nem a lefújás pillanatáig, hanem a kapuk zárásáig tart. Egy darab ilyen eszköz használatát 1-10 millió forint között összeggel „honorálja” a Fegyelmi Bizottság.

„A fentieken túl, sokkal nagyobb a hangsúly, amelytől klubunk – akárcsak a többi klub – maximálisan elhatárolódik, az pedig a rasszizmus, a rasszista megnyilvánulások, amelyekről beszélnünk kell. A tavalyi szezonban az összesen 5 millió forintos bírságból mintegy 4,5 millió forintot fizetett klubunk néhány renitens szurkolónk, pár (3-5) másodpercig tartó huhogásáért. Emiatt a tavalyi évben a biztonsági gárdánk ismert tagjai külön kérték fanatikusainkat, hogy az ilyen verbális incidenseket mellőzzék, amelyeknek azt gondolom, tényleg nincs helyük a lelátókon. Azóta a büntetési tétel módosításra került ezen cselekmények kapcsán, ami azt jelenti, hogy első előfordulás esetén szektorbezárás, majd a következőnél zárt kapu és pénzbüntetés sújtja a klubot. A kupadöntőn néhány szurkolónk három alkalommal is rasszista megnyilvánulással fogadta az ellenfél kapunk elé befutó játékosát. Ez a már többször is említett huhogás. Jelen esetben – büntetés szerint – a következő hazai MOL Magyar Kupa mérkőzésen be kell zárnunk a D szektort, de ha ez újra előfordul, akkor zárt kapuk mögött kell megrendeznünk a mérkőzést és még 1-10 millió forint büntetésre is számíthatunk. Ugyanez igaz az NBI-es meccsekre is, sőt, nemzetközi mérkőzéseken még szigorúbban vonják felelősségre a klubot. Ezért szeretnénk ismételten felhívni a szurkolóink figyelmét, hogy ne vegyük el a szurkolás lehetőségét a többiektől, és ne fosszuk meg a játékosainkat sem attól, hogy hosszú idő után végre újra hangos stadionban játszhassanak” – mondta Vállai.