Abcug, Horthy!

Dr. Dávid Ferenc       2022. február 5. 15:45 2022. feb. 5. 15:45

Horthy Miklós halálának 65. évfordulója alkalmából grandiózus felvonulás lesz. A nemzeti összefogás seregszemléje lesz 13 szervezet részvételével Horthy Miklós halálának 65. évfordulója alkalmából február 6-án. Fáklyás és fehér lovas felvonulást tart, közterületi Horthy-lovasszobor állítását is kezdeményezve a Mi Hazánk Mozgalom, a Horthy Miklós Társaság, a Trianon Társaság, az 1956-os Vitézi Lovagrend Világszövetsége, a MIÉP, az FKgP, a Betyársereg, a Mi Hazánk Motorosai, a Magyar Önvédelmi Mozgalom, a HVIM, a Mi Hazánk Ifjai, az Identitesz és a Magyarok Világszövetsége. Legyen Magyarország a magyaroké! (…) Megtekinthető lesz az újbudai Szent Gellért térre kezdeményezett Horthy-mellszobor gipszmintája is. Látványos vonulás lesz egy nagy-magyarországos teherautó felvezetésével és katonadalokkal, lovas hagyományőrzőkkel Csepin Péter vezetésével, illetve nemzeti színű bengáli tűzzel. (MTI-OS. Mi Hazánk Mozgalom közleménye)

Bizonyára sokan csak legyintenek a hírre, a közleményre, nos, én ebből a szempontból sem tartozom a közömbös szemlélődők közé. Nem leszek hosszú, hiszen már többször leírtam, hogy Horthy Miklóst egy „kimosdatott” háborús bűnösnek tartom, aki több százezer ártatlan civil, munkaszolgálatos és kiskatona haláláért felelős. Míg az általa sorozatban kinevezett kormányfők felfegyverezték és háborúba vezették Magyarországot, addig a – tenger nélküli altengernagy rangban lévő és sokszor díszegyenruhában mutatkozó – kormányzó lovakat hajtott, teniszezett, vívott és szenvedélyesen kártyázott. 1920 és 1944 október 16.  közötti tevékenysége mérhetetlen károkat és fájdalmat okozott, majd tesze-tosza kiugrási kísérletével kiszolgáltatta az országot a nyilaskeresztes fasiszta banditáknak. A véreskezű Szálasit és a teljes összeomlást is Horthy tehetségtelenségének és tehetetlenségének „köszönhetjük”. Huszonöt év alatt – elsősorban a bethleni konszolidáció éveiben – persze voltak előremutató intézkedései, de a végbizonyítvány és a végeredmény siralmas, szégyellnivaló, megbocsájthatatlan,

Ezek után az egyre izmosodó posztfasiszta Mi Hazánk Mozgalom és számos – a közélet perifériáján élősködő és a múltban jövőt kereső – szervezet „grandiózus” felvonulást szervez február 6-ára, a „lovastengerész” halának 65. évfordulójára, a politikai gaztevő dicsőítésére.

Csaknem tucatnyian fognak fennkölten szónokolni Horthyról és korszakáról, és a már régen távolba veszett nagy-magyarországi álomról. Lesz fáklya, fehér ló, Horthy-mellszobor, menetelés és nemzeti színű bengáli tűz. A ló és a fáklya nem bűnös, a többi viszont zűrös. 

Természetesen az egykori gonosztevő kormányzót és „mesterművét” nem szabad elfelejteni, tévedéseit és gazságait regisztrálni kell a történelemkönyvekbe. Én még a szüleimtől és a nagyszüleimtől „első kézből” kaptam ismereteket erről a borzalmas időszakról, de az utánam/utánunk következő nemzedéknek kortárs szemtanú már nem tudja elmesélni az akkor történteket. Ezért nagyon nem mindegy, hogy Horthy Miklós neve és cselekedetei milyen minősítéssel kerülnek a történelemkönyvek lapjaira. Emlékét ne feledjük, főleg azért ne, mert korunk szélsőséges politikai kóklerei és haszonlesői a Horthy-korszak és -kultusz újraéledésén, újraélesztésén dolgoznak. Ezt nem hagyhatjuk szó nélkül!