Bayerné előbb titokban eladta a vérplazmát, majd amikor ezt megírták, perelt és vesztett

Föld S. Péter 2022. május 13. 07:20 2022. máj. 13. 07:20

Bayerné Matusovits Andrea (Bayer Zsolt felesége) titokban adott el vérplazmát a multiknak, mégpedig a világpiaci árnál olcsóbban. A Válasz Online újságírója ezt tényekkel alátámasztva megírta, mire Bayerné rágalmazás vétsége miatt feljelentette az újságírót, ám a pert jogerősen elvesztette. A bíróság megállapította, hogy a portál újságírója, Élő Anita dokumentumok alapján, a valóságnak megfelelő cikket írt, azaz Bayerné – az Országos Vérellátó főigazgatójaként – valóban titokban adta el a vérplazmát a multinacionális vállalatoknak.

Ennyi volna a történet, van ilyenből száz a mai Magyarországon. Valaki valamilyen ügyeskedést követ el, de legalábbis erkölcsileg necces dolgot, valaki megírja, és a nyilvánosságnak az része, amely nem csupán a kormányhoz minden körülmények közt lojális sajtóból tájékozódik, értesül a disznóságról.

Bayerné Matusovits Andrea azonban nem érte be ennyivel. Nem volt elég neki, hogy elkövette a vérplazmával történő titkos üzletelést, úgy gondolta, sérti az ő jó hírét, csorbítja a becsületét, hogy mindez kiderült. És valóban, ahogyan azt a bíróság is megállapította, a Válasz Online cikkének állításai „alkalmasak lehetnek a sértett becsületének csorbítására, de nem büntethető az elkövető, ha a becsület csorbítására alkalmas tény valónak bizonyul”.

Vagyis, ha Bayerné Matusovits Andrea nem adott volna el titokban vérplazmát, akkor nem születhetett volna olyan újságcikk, amely csorbítja a becsületét. Ha valaki csorbította Bayerné becsületét, az maga Bayerné volt, méghozzá azáltal, hogy titokban üzletelt a vérplazmával és a világpiaci árnál olcsóbban értékesítette.

Ha egy bankrabló tudja magáról, hogy kirabolt egy bankot, akkor eszébe sem jut bírósághoz fordulni, ha ezt valaki megírja, de más nem történik. Tudja, hogy vaj van a füle mögött, ezért örül, hogy megúszta ennyivel, nem kürtöli világgá, hogy kirabolt egy bankot. Bayerné Matusovits Andrea is tudta magáról, hogy titokban vérplazmát adott el a multiknak – nála jobban ezt senki sem tudhatta. Miután ezt megírta a Válasz Online, Bayerné talán abban bízott, hogy akad egy olyan bíró, aki a tények ellenére, neki ad igazat. Lehetett volna ilyen ítész, de ezúttal nem volt. Így a bíróság az alperesnek adott igazat, s megállapította, hogy Bayerné elkövette a neki felrótt cselekedetet, vagyis, Élő Anita, a Válasz Online újságírója a valóságnak megfelelő tényeket közölt a cikkében.

Nem tartozik a fősodorhoz, inkább csak hab a tortán, hogy Bayerné azt is nehezményezte, hogy a cikkben rendre Bayernének nevezték. A bíróság szerint ez is jogszerű volt, hiszen ez a neve. Ugyanez a Bayerné az elmúlt hónapokban, főleg a választási kampányban, egyetlen egyszer sem akadt fenn azon, hogy férje, Bayer Zsolt és az ő pártjának prominensei rendre Gyurcsánynénak nevezték Dobrev Klárát.  Azt a Dobrev Klárát, akit – bár valóban Gyurcsány Ferenc felesége – nem Gyurcsánynénak hívnak.