Béke a V 4-ek poraira

Bánó András 2022. március 19. 08:40 2022. márc. 19. 08:40

Tanultuk az iskolában: Lenin élt, Lenin él, Lenin élni fog! Azt hittem, kissé átalakítva ez a V4-ekre is érvényes lesz, azaz: a V4 élt, a V4 él, a V4 élni fog. Olvasva a hírt, rájöttem, hogy tévedtem. Kiderült ugyanis az Azonnali információjából, hogy lengyel részről lefújták Áder János még regnáló köztársasági elnök március 23-ra esedékes lengyelországi látogatását. A korábbi tervekben még az szerepelt, hogy egy bizonyos Bochnia nevű városban avatta volna fel Áder Duda lengyel elnökkel IV. Béla Árpád-házi királyunk leánya, Szent Kinga szobrát, de a szervezők törölték a programot. Pedig nem lettek volna egyedül, a két államelnök felesége, Agata Kornhauser Duda és Herczegh Anita is megtisztelte volna a jeles eseményt.

Az Azonnali úgy értesült, hogy Áder ki sem utazik Lengyelországba. Erre utal, hogy pénteken délutánig a magyar Köztársasági Elnöki Hivatal részéről nem érkezett meg a lengyel félhez az engedély-kérelem arra, hogy Áder fegyveres testőrei átléphessék a lengyel határt. Ugyan ez csak formaság, de a kötelező kört le kell futni a két állam hivatalos szervei között.

Az Azonnali úgy tudja, hivatalosan a háború miatt halasztják el a programot, de az egyik fő ok az volt, hogy az oroszbarát magyar álláspont miatt Andrzej Duda nem akart magyar kollégájával mutatkozni nyilvánosan egy ilyen protokoll eseményen.

Vagyis nem kell tovább morfondírozni: eddig tartott a V4-ek szoros kapcsolata. A háború kitörése óta Orbán nem mutatkozott együtt lengyel kollégájával Morawieczkivel, nem vett részt azon a vonatúton sem, aminek célpontja Kijev volt, és ahol a kupéban ott volt a cseh, a lengyel és a szlovén miniszterelnök, valamint a lengyel miniszterelnök-helyettesei posztot betöltő Jaroslav Kaczynski is. Újságíró körökben át is keresztelték a V4-ek csoportját kijevi 4-ekre. Hiába perelték be együtt Orbán és Morawieczki Brüsszelt a jogállamiság ügyében (el is vesztették együtt a pert az Európai Bíróságon), úgy látszik, a lengyelek előbb kapnak majd pénzt, mint mi, magyarok.

Orbán Viktor ezúttal rosszul lépett a pávatáncban, azzal, hogy nem ítélte el markánsan a háborút kirobbantó Putyint (a nevét se említette meg a Békemeneten mondott beszédében), ő maga vetett véget a hagyományos lengyel-magyar barátságnak. Ezt a barátságot emelte hivatalos rangra a magyar Országgyűlés és a lengyel Szejm még 2007-ben, amikor március 23-át a lengyel-magyar barátság napjává nyilvánította. 

Vajon mikor lesz újra barát lengyel és magyar, mikor jön el ismét a „dva bratanki”?