Bukott a sötét Bogár…..

Dr. Dávid Ferenc       2022. július 26. 12:55 2022. júl. 26. 12:55

A Magyar Hírlap néven megjelenő – Orbán- és kormányhű – sajtótermék 2022. július 26-án megjelent számában Bogár László zavaros gondolkodású közgazdász „Birodalmi demencia” című írásában durva jelzőkkel illeti az USA mostani elnökét. Joe Biden szellemi és fizikai képességeit tűzi tollhegyre és a leggusztustalanabb eszközökkel támadja az idős politikust. Ezért még nem ültem volna le a gép elé, hiszen megszokhattuk már, hogy a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap egyik fő feladata az amerikai vezető permanens gyalázása. A heves szidalmazás közben Bogár bértollnok megemlítette Biden egykori támogatóját, Tom Lantost is, a következők szerint: „Talán legyen elég annyi, hogy fő mentora az a Tom Lantos, aki Soros Györgynél is sötétebb karakter volt, és szülőhazája, Magyarország elleni tevékenységének kiteljesítésében csak 2008-ban bekövetkező halála akadályozta meg.”

Tehát a 14 éve elhunyt Tom Lantos egy nagyon veszélyes figura volt, Sorosnál is veszélyesebb, sokat ártott szülőhazájának és ráadásul még Joe Biden-nel is jó kapcsolatot ápolt. Bogár azonban elfeledkezett valamiről, nevezetesen arról, hogy Tom Lantos halálakor, az akkor ellenzékben lévő Fidesz vezetője elismerően nyilatkozott az elhunyt amerikai szenátorról.     

Orbán Viktor szerint egész Közép-Európa tisztelettel adózik Tom Lantos sokéves állhatatos munkájának, amellyel meghatározó mértékben hozzájárult a régió demokratizálásához. A Fidesz elnöke ezt írta levelében, amellyel részvétét fejezte ki a hétfőn elhunyt Tom Lantos özvegyének. „Tom Lantos személyében egy családapát, egy amerikai államférfit, és egyben a magyarság ügyének lelkes pártfogóját is elveszítettük" – írta a Fidesz elnöke Annette Lantosnak. Orbán Viktor szerint mi, magyarok, külön köszönettel tartozunk Tom Lantosnak a határon túl élő magyarság odaadó támogatásáért. (Hírextra – 2008. február 12.)

Míg Bogár bértollnok közönséges politikai bűnözőnek nevezte Lantost, addig Orbán a demokrácia igaz elkötelezettjeként, a magyarság pártfogójaként jellemezte az elhunyt szenátort. Persze 14 év hosszú idő, és az is lehet, hogy ma már Orbán Viktor sem rokonszenvezne Tom Lantossal és tevékenységével. Változnak az idők, és még inkább változnak a magyar keresztény-konzervatív politikusok nézetei.

 A fiatalabb olvasóknak a szenátorról röviden: Tom Lantos a nácik és nyilasok ellen harcoló mozgalom tagja volt, kétszer szökött meg a kényszermunkatáborból, majd részt vett antikommunista szervezkedésben is. 1947-ben emigrált az USA-ba, 1981-ben lett először az amerikai képviselőház tagja és csak halála előtt alig egy hónappal (2008), betegsége miatt vonult vissza a politikától. Ő volt a holokauszt egyetlen túlélője, akit Washingtonban a kongresszus tagjává választottak.

2016-ban Tom Lantosról nevezték el a XIII. kerületi Viza és Révész utca közötti sétányszakaszt, majd születésének 90. évfordulóján szobrot is kapott fővárosunkban. Teljes joggal, hiszen magyar hazafiként és amerikai választott politikusként felbecsülhetetlen munkát végzett az Egyesült Államok és a demokratikus Magyarország kapcsolatának fejlődéséért. Tom Lantos a demokrácia és az esélyegyenlőség hőse volt. Így méltatták a szobor avatásán jelenlévők a munkásságát és „ráadásként” – a család és diplomaták jelenlétében – megkoszorúzták a Szent István park 25. számú épületen, a szenátor egykori lakóhelyén elhelyezett emléktáblát.

Bogár bértollnok Biden sértegetése örvén megpróbálta bemocskolni Tom Lantos emlékét, gyalázkodó soraival semmissé kívánta tenni az itt született amerikai kiváló politikai teljesítményét.

Szabadon átalakítva Arany csodálatos sorait: Bukott a sötét Bogár, nekiment a falnak, nagyot koppant, – és remélem – ezután hallgat.