Ha két hazafi találkozik…

Herényi Károly 2024. március 18. 10:00 2024. márc. 18. 10:00

…az bizony tragikomikus. Világpolitikailag is. A festett hajú, meg a köpcös. Történt ugyanis, hogy legutóbb Orbán diadalmenetet mímelve, meglátogatta Trumpot. Ugyan nem hívta senki, de a roppant kínos kegyelmi ügy után kellett valami lazító szájkarate fogás, mekkora ember ő.

A hírek szerint, a béke két apostola egy órán át gyúrta egymást. És bizony ennek a diszkrét politikai légyottnak, ennek a kézfogónak hozománya is van. Igaz, a hozomány faék egyszerűségű. Lázasan építgetik egymás politikai imázsát, leginkább is a saját falkájukban. A Fidesz szavazói az égre tekintettek és felhördültek örömükben, amikor Trump kimondta, Orbán a főnök. Az a trumpi mondat, hogy Orbán a legokosabb, kábítószerként hatott a fideszesekre, máig tartó extázis lett a vége. Orbán hálából a béke turbékoló angyalának nevezte a másik hazafit. Ha Trump lesz az elnök, ami Orbán szerint ezer százalék, azonnal kitör a világbéke. Ukrajna feltétel nélkül megadja magát. Újra lesz közös magyar-orosz határ. Az örök életére megválasztott Putyin és Trump egymás nyakába borul. Úgy fogják egymást csókolgatni, mint Brezsnyev és Honecker a Fidesz 1990-es választási plakátján. Ahogy két érett diktátorhoz illik.

Eddig a mese, de nézzük a rögvalóságot. Orbán március 15.-én, a Trump látogatáson felizgulva, nagy levegőt vett és hadat üzent szövetségeseinek. Nem kertelt, nem beszélt mellé, egyenesen a világ szemébe vágta, június 9.-én nem állunk meg Schwechatnál, mint ’48-ban. Bizony mondom néktek, el fogjuk foglalni az EU-t, vagyis Brüsszelt. Most tekintsünk el attól az apróságtól, hogy normális ember, pláne, ha miniszterelnök, nem szokott hadat üzenni 26 EU tagállamnak, vagyis a szövetségeseinek. Az világos, mint a nap, hogy Orbán a vármegyékkel, a főispánokkal a Horthy korszak hangulatát akarja visszaidézni. Most aztán sikerült, mert minden vicces magyarnak az a vicces eset ugrik be, amikor Horthy ellentengernagy, akinek se tengere, se hadiflottája nem volt, a Kárpát medencéből hadat üzent az Egyesült Államoknak. Ha már Horthynak se tengere, se flottája nem volt, lássuk mi van a Brüsszelnek hadat üzenő Orbán tarsolyában? Van 21 EU parlamenti képviselőnk, ezek közül 13 fideszes. Ők itthon kormánypártiak, de Brüsszelben függetlenek, mert a Néppártból való kisöprésük után egyetlen frakció sem akarja befogadni őket. Nos, ők 13-an a fő hadtest. Magukon kívül senkire sem számíthatnak. Szavazati erejük a több, mint 700 fős EU parlamentben nem éri el a 2 százalékot. Semmi baj, ott van még a tarsolyban a magyar gazdaság átütő ereje. Igaz, hogy a magyar gazdaság teljesítménye a Fidesz 14 éves kormányzása alatt igen gyenge kezdés után látványosan visszaesett, de ez nem zavarja Orbánt. Szerinte Magyarország gazdasági nagyhatalom. Igaz, az EU GDP-nek alig 1 százalékát kitevő magyar gazdasági teljesítmény is az államilag agyonfinanszírozott összeszerelő üzemeknek köszönhető. De bőven elérhetjük a bűvös 2 százalékot is, ha a normális európai országokból kitiltott akkumulátorgyártók és akku hulladékfeldolgozók mind-mind, jó nagy állami támogatással hozzánk települnek. Annak is kifejezetten örül Brüsszel, hogy a kínai autógyárak idetelepítésével a Kínai Kommunista Párt üzemei beteszik a lábukat az EU-ba. Innentől a kínai autók európai termékként fognak az EU autógyáraival – ugyanazokat a jogokat birtokolva – konkurálni.

Ha ez sem lenne elég, semmi sincs veszve, mert Orbán szerint neki a diplomácia a fő erőssége. Hívei szerint már régen kinőtte Magyarországot. Igaz, apró semmiség, hogy tizennégy évnyi uralkodása alatt krónikus, visszatérő és gyógyíthatatlannak tűnő vétómániájával nem csak magát, hanem hazánkat is nevetség és sajnálat tárgyává tette. Az EU-ban a Putyin imádata miatt senki sem veszi komolyan, közönséges árulónak tartják. A V4-ekben csak a hasonló hazafi, Fico támogatását bírja, a lengyelek és a csehek komolytalan tényezőként átnéznek rajta. Legyünk igazságosak, az is komoly diplomáciai teljesítmény, hogy a magyar állammal szemben hosszú évek óta jogállamisági vizsgálat folyik, aminek eredményképpen nem jutunk a Covid utáni helyreállítási és az általános, több milliárd eurós fejlesztési forrásokhoz. Az sem elhanyagolható orbáni teljesítmény, hogy egyetemi ifjúságunk nemzetközi piacokon is versenyképes tudása érdekében, a sajátosan magyar alapítványi térnyerés miatt kizárattuk magunkat az Erasmusból, és az európai kutatási hálózatból. De még semmi sincs veszve. Ott van, amitől Európa retteg, a magyar haderő. Igaz, hogy delegáltjaink előtt a NATO vezetői elhallgatnak, sugdolóznak, mert félnek, hogy a titkos katonai információk Putyinnál landolnak. Pedig nyilvánvaló, hogy a NATO-szövetségesek bizalmát óriási mértékben növelte a svéd csatlakozást övező orbáni szappanopera. Legalább is negatív értelemben. Mindebből világosan látszik, hogyan hatottak egymásra, miként porozta be Orbán bibéit a béke turbékoló angyala, Trump.

De Trump sem úszta meg maradandó következmények nélkül Orbán látogatását. Nem volt elég, hogy legutóbbi veresége után el akarta foglalni a Capitoliumot. Az orbáni hadüzenet után sem akart lemaradni. Ennek jegyében, egy Ohio állambéli kampánybeszédében azt ígérte: „Na most, ha nem választanak meg, vérfürdő lesz az egész – ez lesz a legkevesebb. Vérfürdő lesz az országnak” (Telex).  Előzőleg azt is megígérte, győzelme esetén azonnal megkegyelmez a Capitolium jelenleg börtönben ülő megrohamozóinak. Vérfürdő, egy elnökjelölt szájából. Ilyesmitől nyilvánosan még a két nagy előd, Hitler és Sztálin is tartózkodott.

Két komoly hazafi! A haza minden előtt, és naggyá tesszük Amerikát. Ez a két klasszikus mondat ennek a két embernek a szájából hazaárulás. Nem a hazaszeretet vezérli egyiket sem, hanem a hatalom beteges imádata. Mindketten belehülyültek abba, ami egy demokrata számára nem lehet kérdés, a demokratikus választásokat el is lehet veszíteni. Ennek a demokratikus alapvetésnek az ellentéte az orbáni illiberalizmus. Az illiberalizmus pedig nem más, mint a szabadság, a liberális métely totális tagadása. 

Normális magyarok, ne féljetek. A szabad országok közösségei, az EU és a NATO – közöttük Magyarország is – segíteni fogják Ukrajnát, hogy megvédje szabadságát. Ukrajna független marad, nem lesz újra orosz-magyar közös határ. Ne féljetek, Orbán azért nem fog megállni Schwechatnál, mert el sem jut odáig. És ne féljetek, a normális országokban egytől-egyig eltakarították- a cseh Babist, a szlovén Jansát és a lengyel Kaczynskjt – Orbán barátait. Orbánnak Amerikában sem lesz igaza. Amerika demokrata polgárai többen vannak és értelmesebbek annál, hogy egy hóhérjelöltet válasszanak a nyakukba.    



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom