Hat hektárnyi erdő bánja, hogy Kiss-Rigó püspök jóban van Orbán Viktorral

Föld S. Péter 2023. október 30. 07:25 2023. okt. 30. 07:25

Érdemes a szegedi önkormányzat munkatársainak és tisztségviselőinek az amúgy nem igazán olvasmányos Magyar Közlönyt tanulmányozniuk. Az önkormányzat ugyanis ebből a hivatalos értesítőből tudta meg, hogy a városban lévő mintegy hat hektárnyi erdő helyén egyházi iskola épül, s ezzel egyidejűleg a terület a Kiss-Rigó László püspök vezette Szeged Csanád Megyei Egyházmegye tulajdonába kerül.

A mintegy hatvenezer négyzetméternyi rész jelenleg erdőként van nyilvántartva, nem is közművesített, ám a jelenlegi állapot csak átmeneti: a közlönyből az is kiderül, hogy egy kormányhatározat értelmében az agrártárca köteles gondoskodni, a Pénzügyminisztériumnak pedig 103 millió forintot kell biztosítani „az ingatlan termelésből való kivonásáról, csereerdősítésről, továbbá a művelésből való kivonás ingatlan-nyilvántartási átvezetéséről”. 

A szegedi önkormányzat környezetvédelmi ügyekben illetékes tanácsnoka szerint a városban nem lehet másik olyan földterületet találni, amelynek fásításával pótolni lehetne a hat hektáros erdőt, ráadásul erre nem is volna szükség: Szegeden ugyanis több olyan épület van, amelyek átalakítással, felújítással alkalmasak lennének az egyházi iskola számára. Az önkormányzat ígérete szerint minden politikai és jogi eszközt latba vetnek, hogy elkerüljék a város számára káros természetpusztítást, ám kérdés, hogy mire jutnak: a közlönyből ugyanis kiderül, hogy – mint minden olyan esetben, amikor Orbán Viktornak valami nagyon fontos – a tervezett projektet népgazdaságilag kiemelt jelentőségű beruházásnak nyilvánítják, ami azt is jelenti, hogy gyakorlatilag minden más szemponttal szemben elsőbbséget élvez.

Logikus volna tehát, hogyha már valóban fontos az újabb egyházi iskola létesítése, az a tervezettnél olcsóbban, egy már meglévő épület felújításával, átalakításával valósuljon meg. Ám ebben az esetben nem a logika és az észszerűség számít: a kivágásra ítélt erdő az ugyancsak az egyházmegye tulajdonában lévő sportcentrum szomszédságában van, így a két létesítmény akár „össze is nyitható.”

Szegeden már 2019 augusztusában, az átadásakor az érdeklődés homlokterébe került a város másodosztályban szereplő csapatának épült, 13 milliárd forintba kerülő stadion. Az eredeti tervek szerint a létesítmény „csupán” 3 milliárd forintból kijött volna, ám az építkezés menet közben megdrágult és a végén a tervezett összeg több mint négyszeresébe került. Az ügy politikailag is pikáns: a szegedi stadiont ugyanis az állam építtette – vagyis, az adófizetők pénzéből –, ám az végül a Szeged-Csanád megyei egyházmegyéé lett. Már akkor sokakban felmerült, hogy mi szüksége lehet az akkor harmadosztályú – azóta a másodosztályban szereplő – szegedi futballcsapatnak egy nyolcezres stadionra.

2018 októberében a Magyar Hang interjút készített Kiss-Rigó László püspökkel. A kérdezett ugyan letiltotta a cikket, ám az újság nem sokkal később mégis közölte az Orbán Viktorral és a Fidesszel baráti, nem mellesleg anyagilag is igen jól jövedelmező kapcsolatot ápoló püspökkel készült beszélgetést. A lap újságírói akkor azt szerették volna megtudni a püspök úrtól, hogy volt-e kísérlet ügynöki beszervezésére, hol tart a katolikus egyház az ügynökmúlt feltárásában és feldolgozásában, amelyek szerinte a magyar társadalom legégetőbb problémái, valamint, hogy szóvá teszi-e Orbán Viktornak, ha a kormány politikája nem felel meg a keresztény értékrendnek.

Mindezekre a kérdésekre nem érkezett valódi válasz, ám a lapnak arra a kérdésére, hogy barátok-e Orbán Viktorral, a következőt mondta: „Ezt kérdezze meg a miniszterelnök úrtól. Én nem vagyok arra méltó, hogy nyilatkozzam híres, általam tisztelt emberekről, hogy ők minek tekintenek engem. Szinte mindenben egyetértünk, és erkölcsileg megtisztelő számomra, hogy ilyen embert támogathatok.” 

A támogatás kölcsönös: a HVG egy 2020-ban megjelent cikke szerint a Szeged-Csanádi Egyházmegye addig legalább 70 milliárd forint értékű vagyonra tett szert, ennek nagyobb részét – ingatlanok és beruházások révén – az államtól kapta ajándékba. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom