Hogy képzeli ezt a kormány?

Bánó András 2020. augusztus 13. 19:07 2020. aug. 13. 19:07

A fehéroroszországi választásokat elcsalták – ez ténykérdés. Lukasenka diktátor az eredmények bejelentése után utcára tóduló tüntetőkkel szemben brutális erőszakot alkalmazott – ez ténykérdés. Az eset után nem szűntek meg az utcai demonstrációk, ezeket ugyanolyan brutalitással vereti szét az elnök, mint az első alkalommal, a karhatalom viszont most már éles lőszert is bevetett – ez is ténykérdés. Világszerte, és az unióban óriási a felháborodás – ez ténykérdés. Az európai konzervativizmus fő erejének számító Néppárt ifjúsági szervezete elítélő nyilatkozatot adott ki, amelyet sem a Fidelitas, sem a KDNP ifjúsági szervezete nem írt alá – ez is ténykérdés.

Ténykérdés az is, hogy a magyar kormány négy napig hallgatott az ügyben, miközben a lengyel államfő rendkívüli uniós csúcs összehívását sürgette, és levélben hívta fel az ENSZ tagállamait a fehéroroszországi események súlyosságára, követelve a politikai foglyok szabadon engedését. Ezek után bohózatba illő, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Facebook posztján azt írta: „hosszasan egyeztettünk Edgars Rinkēvičs, lett kollégámmal”. Posztjából kiderült, a lett miniszterrel főleg Belaruszról beszéltek, és Szijjártó szerint, „hasonló a helyzetértékelésünk”.

A dolog azért bohózatba illő, mert a lett külügyminiszter viszont arról posztolt, hogy Lettország támogatni fogja az EU-szankciókat a kelet-európai diktatúra ellen, miközben Szijjártó azt hangsúlyozta, Magyarország abban érdekelt, hogy olyan, párbeszéden alapuló EU-s döntések szülessenek, amelyek nem lehetetlenítik el Belarusz és az Európai Unió jövőbeli kapcsolatépítését, valamint nem vetik vissza a Keleti partnerség programot sem.

Párbeszédet egy véreskezű diktátorral? Aki – egyre több jel utal erre – elüldözte az országból civil ellenjelöltjét, és férjét még mindig börtönben tartja? Hogy képzeli ezt a magyar külügyminiszter? Vagy ez a párbeszéd javaslat arra utal, hogy az újonnan kialakult Orbán-Lukasenka jó viszony következményeként a magyar kormány egyedül is szembemegy egész Európával, és megvétózza a szankciókat?