Jön a nyár, Németh Szilárd elszabadult

Föld S. Péter 2022. június 17. 06:57 2022. jún. 17. 06:57

Nyakunkon a nyár, és vele a rekkenő, ám a Fidesz egyik ökle, Németh Szilárd ilyenkor sem pihen, épp ellenkezőleg: egyre gyakrabban hallat magáról. Előbb a tanárok vállát veregette meg virtuálisan abból az alkalomból, hogy jön a vakáció, amely szerinte két és fél hónapos szabadságot jelent a pedagógusok számára, majd az extraprofitadót áthárító multiknak üzente meg, hogy komoly büntetésekre számíthatnak, amennyiben a lakosságra terhelnék a rájuk rótt többletterheket.

A jelenleg rezsibiztosként dolgozó volt honvédelmi államtitkárnak számos bokros teendője mellett, még arra is maradt energiája, hogy a csepeli Fidesz szétverésén szorgoskodjon. Erről a Hírklikk is írt nemrég, ám azóta Ábel Attila csepeli alpolgármester újabb részleteket osztott meg ezzel kapcsolatban a nyilvánossággal. Ezekből a visszaemlékezésekből kiderül, hogy Németh Szilárd nem akárhol, hanem a lakása szentélyének számító konyhájában próbálta őt rávenni arra, hogy buktassák meg Csepel fideszes polgármesterét, Borbély Lénárdot. Utóbbival az volt a fő baj, hogy nem Németh Szilárd, hanem ő a polgármester Csepelen, és ez még akkor is szálka Németh szemében, ha a hírek szerint Borbély nemcsak a Fideszben, hanem Csepelen is népszerű.

Most meg itt van az extraprofitadó, amellyel kapcsolatban a hazánkban is működő fapados légitársaságok – easyJet, Wizzair, Ryanair – sorra jelentették be, hogy nem fogják lenyelni a többletterheket, s azokat áthárítják az utasokra. Idáig egy bank, a K&H jelezte, hogy növeli a tranzakciói díjait, és nem kizárt, hogy más cégek is csatlakoznak az eddigi jelentkezőkhöz.

Ezt elégelte meg a rezsiharcért felelős kormánybiztos, aki komoly büntetéseket helyezett kilátásba a cégeknek az extraprofitadó áthárítása esetére. A kormánypárti politikus szavait az MTI is idézte, eszerint „nagyon komoly büntetések lesznek abban a tekintetben, hogy jó néhányan nekiugrottak az extraprofitadónak, és azt mondták, hogy ezt jól ráterhelik az emberekre. Mi meg azt mondjuk, hogy nem, nem így lesz, hanem ezért komoly büntetések fognak járni mindenki számára". Mindehhez hozzátette, hogy ezek büntetések is a rezsivédelmi alapba mehetnek majd.

Németh Szilárd nagyon harcias, ami egyáltalán nem meglepő. Azért tartják őt a Fideszben, hogy verje a palávert és csinálja a fesztivált, mert addig sem a kormányt hibáztatják az emberek az euró 400 forintot is meghaladó árfolyama és az ettől egyáltalán nem független, naponta dráguló élelmiszerárak miatt. Németh pedig teszi a dolgát: rázza az öklét, és fenyegetőzik, mint a házőrző kutya, aki, ha elmegy egy biciklis a kapu előtt, feltápászkodik a vackáról és vicsorogva ugat, majd, mint aki jól végezte a dolgát, visszafekszik, hogy élvezze a jól megszolgált pihenést. Jár neki a csont, megvédte a házat, elkergette a biciklist.

Persze, Németh Szilárd nem annyira ostoba, hogy ne látná át, mire megy a játék. Nagyon is jól tudja, hogy a multik meg fogják találni a módját, hogy a többletterheiket az emberekre hárítsák. És lehet büntetni őket ezért, meg még azt is lehet kommunikálni, hogy a büntetések ugyancsak a rezsicsökkentési alapba mennek, de ezzel a magyar emberek nem lesznek kisegítve, mert a büntetéseket is továbbhárítják rájuk. Ugyan ki más fizetne mindenért az országban, mint a lakosság, akiket négyévente tisztelt választópolgárként szokás megszólítani!

Nem Németh Szilárd érdemeit próbáljuk ezzel csökkenteni, épp ellenkezőleg: neki az a dolga, hogy rázza az öklét és fenyegetőzzön, mint ahogy mindenki másnak is megvolna a maga feladata: vannak, akiknek kormányozniuk kellene, ám ehelyett csak a hatalmat gyakorolják, másoknak versenyben kellene jobbnak lenniük a többieknél, de ehelyett csókosként, valódi megméretés nélkül nyerik el a zsíros megrendeléseket.

Németh Szilárdnak így a nyár elején beköszöntött rekkenőben az jutott, hogy két és fél hónaposra becsülje a pedagógusok szabadságát, és átkot szórjon a fapados légitársaságok fejére. Mindezt azért, mert egy veszteségeiből épp csak kilábaló ágazat tagjaiként nem értenek egyet azzal, hogy ők fizessék meg a Németh Szilárdot is foglalkoztató kormány elhibázott gazdaságpolitikájának árát.