Költésre buzdítja a lakosságot a kormány

Föld S. Péter 2024. március 18. 07:50 2024. márc. 18. 07:50

A Nemzetgazdasági Minisztérium mélyen a lakosság szemébe nézett, majd ellentmondást nem tűrő közleményben adta az érintettek tudtára, hogy ötmilliárd forintnyi „alvó pénz” van a SZÉP-kártyákon. Márpedig a gazdaságnak a növekedéshez erre a pénzre is szüksége van, kéretik neki odaadni.

Nem így fogalmazott a közleményben a minisztérium, ennél hivatalosabbra sikeredett a szöveg, de a mondandónak ez volt a lényege. Eszerint „a kormány a kártyákon lévő kedvezményes források felhasználása, továbbá a gazdaság támogatása érdekében arra kéri a szolgáltatókat, értesítsék azokat az ügyfeleket, akiknek legalább 50 000 forintnyi, 2022. október 15-e előtt jóváírt juttatás áll a számláján.”

Mindez azért fontos, hogy „a SZÉP Kártya betöltse a neki szánt szerepet, szükség van arra, hogy a családok éljenek a pihenés, a közös időtöltés lehetőségével és felhasználják a rendelkezésükre álló összegeket.” Nemcsak a javainkat akarja tehát a kormány, hanem a javunkat is. Azt szeretné, ha minél egészségesebben élnénk, ehhez pedig sok pihenésre és a családdal eltöltött közös időre van szükségünk, ezért ösztönöznek arra bennünket, hogy költsük el a rendelkezésünkre álló összeget.

A kormány nem árul zsákbamacskát, azt sem titkolja el előlünk, hogy ezzel nemcsak mi járunk jól, hanem neki is érdekében áll, hogy több pénzt költsünk a mostaninál. Helyre akarják állítani ugyanis a gazdasági növekedést, be van ez ígérve a magyaroknak, ehhez azonban nem elég a jó szándék és az elhatározás: az is kell, hogy ebben az évben legalább 25 százalékkal növekedjenek a beruházások, mozgósítsák a munkaerő-tartalékokat, arról nem is szólva, hogy a megcsappant fogyasztást is helyre kellene állítani.

Költésre buzdítja tehát az embereket a kormány, de nem felelőtlen költekezésre: arra szeretné ráébreszteni őket, hogy a pénz nem azért van, hogy a számlán dolgavégezetlenül heverjen, hanem – természetesen kizárólag hasznosságokra – fel is használják.

Ezzel a kormány némiképp ellentmond az Állami Számvevőszék egykori elnöke intelmeinek. Domokos László a rezsiválság kellős közepén hasznos életvezetési ismeretekkel sietett a bajba jutott magyar emberek segítségére. Az ÁSZ akkor havonta 5 millió forintnál is többet kereső elnöke 2020 áprilisában a szervezet honlapján azt tanácsolta a megélhetési gondokkal küzdő magyaroknak, hogy „költsenek kevesebbet, mint amennyi a bevételük, a különbözetet pedig tegyék félre”. Szerinte az a legjobb, ha minden családnak van egy pénzügyminisztere, aki rendszeresen átnézi a számlákat és „meghúzza a családi kiadásokat”.

Mindez persze már a múlté, azóta sok minden megváltozott, az viszont ma is áll, hogy a 2022-es választás előtti osztogatást az állami költségvetés mindmáig nem tudta kiheverni. Nagyon kell a pénz a kormánynak, mert többet költ, mint amennyije van. Ezért kell például egy összegben – igaz, március közepe helyett, csak április 15-ig – befizetni a gépjárműadót, majdnem duplájára emelni a kamatadót. 

Volt idő, amikor nem volt ilyen nagy szükség a lakosság pénzére, mert a kormánynak volt egy gazdag – nem amerikai, hanem európai – nagybácsija, aki finanszírozta a kiadásait és kedvteléseit. Európai Uniónak hívják ezt a kedves rokont, leánykori nevén európai adófizetőnek. Nem kis részben ő működtette a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, de most egy ideje nem, vagy csak szűkösen küld pénzt, mert megelégelte, hogy a kormány haszontalanságokra költi a tőlük kapott apanázst.

Ezért kell a pénz, mégpedig most, de legkésőbb azonnal. Jelenleg ott tartunk, hogy a szolgáltatókat felszólítják: ösztönözzék a lakosságot, hogy változtasson a szokásain és a mostaninál többet költsön. Aggodalomra azonban nincs ok: a padlások lesöprése nem szerepel a kormány tervei között.