Orbán az orosz vakcina miatt fog megbukni?

Kardos Ernő 2021. január 4. 09:02 2021. jan. 4. 09:02

A lakájmédia jelesei rájöttek, hogy a Fidesz elveszítheti a választást. Egészen pontosan arra döbbentek rá a karaktergyilkolással foglalkozó tollforgatók, hogy a kormány szerencsétlenkedései vakcina-ügyben már a Fidesz-szavazók idegeit is kikezdték. Ma már a kormánypárti szavazók is zúgolódnak a járvány halálos áldozatai, a megbízhatatlan tájékoztatás és a közelgő gazdasági válság miatt. A közvélemény-kutatások szerint a szerencsétlenkedésért a kormánynak kell a balhét elvinni.

A dolog akkor kezdődött, amikor a súgógépről Cecília asszony akadozva felolvasta azt a hülyeséget, hogy „ha nem vagyunk betegek, akkor a maszk viselése még káros is lehet”. A szakértők többsége Merkely Bélától Falus Ferencig pártkötődés nélkül röhögött az ostobaságon. Ugyanis akkoriban már az egész világ tudta, hogy maszk nélkül aligha állítható meg a vírus terjedése. A magyar kormány legfőbb szakértője pedig épp azon ügyködött, hogy lebeszélje az embereket a maszk viselésről. Müller Cecília lényegében ugyanazt hirdette, amit manapság a vírustagadók. Csak épp a tiszti főorvost ezért a butaságáért éjszaka nem állította elő a rendőrség.

Cecília asszony újabb alakítása akkor váltott ki országos döbbenetet, amikor előadta, hogy a koronavírus-vakcinák között nem lehet majd választani. Szakmai alapon dől majd el, hogy milyen vakcinával lehet „oltakozni!” Azt persze nem árulta el, hogy milyen szempontok alapján kap valaki orosz vakcinát, vagy amerikait. Az pedig tovább fokozta a félelmet, hogy kijelentette: azzal az oltóanyaggal kezdik majd a védekezést, amit biztonságosnak és hatékonynak ítélnek. Nem tette ugyanis hozzá, hogy Orbán, Szíjártó, esetleg maga Cecília asszony határoz-e a biztonságról, vagy valamelyik kórház ezredes igazgatója. Amikor a tiszti főorvos mindezt előadta, akkor a potya jachtozás miatt is korruptnak látszó Szíjjártó győzelemittasan bejelentette, hogy Magyarországon elérhető lesz a kínai és az orosz vakcina is.

A Szputnyik V nevű oltóanyagról ugyanis az egész ország tudhatta, hogy felhasználását az orosz orvosok széles köre is megtagadta. A vezető moszkvai egyetemek kutatói nyílt levélben tiltakoztak az oltóanyag tömeges felhasználása ellen, mert úgy értesültek, hogy meghamisították a vakcinakísérletek eredményeit. Az orosz professzorok elfogadhatatlannak nevezték a Szputnyik fejlesztését, amelynek során a hatóságok tesztelési standardokat sértettek. Véleményük szerint a Putyin által támogatott vakcinával azt a látszatot akarták kelteni, hogy az orosz tudomány lépést tart a világgal. Ezt a vakcinát próbálja rásózni a magyarokra – talán egy Fekete-tengeri jachtozás reményében – Szíjjártó.

A kínai vakcináról most ne beszéljünk, hiszen az oltóanyag Pekingben is csak feltételes engedéllyel használható. Lényegében ott tart, ahol az orosz Szputnyik, vagyis a tesztelés harmadik fázisában, ahol a tömeges oltás még veszélyesnek tűnik. Mindezzel a kormány halára rémítette a magyar népet. Az októberi felmérések még azt mutatták, hogy az ország lakóinak közel fele oltáspárti volt. Ma viszont már alig húsz százalék fogadná el a védőoltást, nem utolsó sorban a vakcinák okozta bizonytalanság miatt. Később a kormány hiába változtatta meg véleményét, hogy szabad a választás. Addigra a Fidesz-vezérkar elvesztette az ország bizalmát. Még olyan pletyka is terjedt, hogy amerikai üvegekbe orosz vakcinát töltenek. Pedig ez nem igaz.

A bizalmatlanság miatt tehát a védettséghez szükséges 60 százalékos oltási arányt nehéz lesz elérni. Ráadásul a magyar politika a hazugságaival, az adatszolgáltatás meghamisításával naponta rombolja tovább a bizalmat. A kórházak környékén időnként értelmetlenül feltűnő Orbán Viktor, a gigantikus mennyiségű lélegeztetőgép beszerzésével és vakcinabeszerzéseivel rendre korrupció-gyanúba keveredő Szíjjártó Péter, vagy a már inkább szánalmas, mint nevetséges Kásler Miklós egészségügyi miniszter, s persze Müller Cecília tökéletesen elbizonytalanította a magyar népet. A többség ma már az életét féltve, szinte rettegve utasítja vissza a félkész orosz, vagy kínai vakcinát, s vele talán a biztonságos oltóanyagot is.

Némi megnyugvást jelentett volna, ha a végre elkészülő oltási terv több konkrétumot tartalmazna. Ha a többség látná, hogy hol, mikor és főleg kitől kapja meg a védőoltást. No és hozzájuthat-e a legkorszerűbbnek tartott vakcinához. De ilyen oltási tervről szó sincs.

Amikor pedig a kormány által elkövetett nyilvánvaló hibákat, a tisztességes kommunikáció hiányát a téma kutatói, köztük Krekó Péter, a Political Capital vezetője, vagy Falus Ferenc egykori tiszti főorvos szóvá teszi, akkor a kormányzati sajtó válasza az, hogy a járványkezelés kormány által elkövetett hibáit igyekeznek a kritikus szakértőkre, esetleg az ellenzékre kenni. Miközben ma mindenki tudja, hogy Orbán Viktor az ország teljhatalmú ura, lényegében bármilyen döntést meghozhat.

Miután hatékony járványkezelés nincs, és valódi oltási terv sem létezik, növekszik a félelem és a bizalmatlanság. A vesztét érző Habony Művek arra használja a média hatalmát, hogy saját hibáit a politikai ellenfele nyakába varrja. Ha már Orbán Viktor kormánya elbukja a járványkezelést, a választást még megnyerheti. Mindössze a kormányzati bűnöket az összefogásra készülő ellenzékre kell kenni.

Most már csak az a kérdés, hogy az orosz, vagy a kínai vakcinától rettegő nép bedől-e ennek trükknek.