Orbán találkozása Hitlerrel

Föld S. Péter 2023. május 13. 07:15 2023. máj. 13. 07:15

„Bizánc, Nagy Károly, Ottó, Napóleon, Hitler más-más alapokon, de mindegyik európai egységről álmodozott. És ez ma is így megy: egyszerre van jelen az önálló nemzeti lét és a birodalmi gondolat. A nemzeti kultúra és az európai értékek. Szuverenitás és – ahogy ők mondják Brüsszelben – az Ever Closer Union.” Nem Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke mondta ezt a gyalázatos mondatot, hanem Veszprémben, az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ megnyitóján hangzott el, Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének a szájából. Fel kellene háborodni, tiltakozni és sokadszorra is az utcára vonulni, de nincs értelme. Háborodtunk már eleget, tiltakoztunk, amikor csak tudtunk, ám ettől csupán annyi változott, hogy minden még rosszabb lett.

Nem elszólás volt Orbán részéről ez a gyalázatos kijelentés, utólag sem mentegetőzött emiatt, merthogy komolyan gondolta, amit az új központjuknak örülő tánc- és mozgásművészek előtt elővezetett. Fel is töltötték a miniszterelnök Facebook oldalára, hogy ne csak a szégyen helyszínén megjelentek lássák, hallhassák, mit mondott a miniszterelnök.

Annak taglalását, hogy Hitler mit akart, európai egységet, vagy „csupán” a neki nem tetsző, értékrendjébe nem illő tízmilliókat kiirtani, hagyjuk a történészekre. Ebben egyébként egyetérthetünk Novák Katalin államfővel, aki épp most osztotta ki az újonnan kinevezett, a szittya gondolkodásmódot dicsőítő vezérkari főnököt, miután Böröndi Gábor – így hívják a nemrég kinevezett és máris nemzetközi botrányt okozó főkatonát – azt találta mondani, hogy Lengyelország lerohanása után nem lett volna világháború, ha a szembenálló felek a békekötésre és nem a fegyverkezésre fókuszálnak. Náci beszéd mindkettő, de háborodtunk már eleget, tiltakozásainkkal Dunát lehetne rekeszteni.

Hanem azért mégsem mehetünk el szó nélkül Orbán gyalázatos mondata mellett. A miniszterelnök, gondoljunk róla bármit, még mindig tudatában van annak, amit mond. Nem átgondolatlanul, hebehurgyán nyilvánul meg, nem mond olyat, amit később megbánna és legszívesebben visszaszívna. Mond persze vállalhatatlan dolgokat – az ilyenekkel teli a padlás –, amelyek miatt utóbb magyarázkodásra kényszerül, de előtte azokat is alaposan átgondolja. Mérlegeli, hogy a politikai haszon, vagy a kár lesz-e nagyobb.

Célja van ugyanis Orbánnak ezekkel a gyalázatos mondatokkal. És nem egyszerűen az, hogy akik nem értenek egyet Orbánnal és a Fidesszel, még a mostaninál is rosszabbul érezzék magukat. Ez is benne van a pakliban persze, de mindez csupán bónusz a részéről – a fő csapásirány, hogy ezekkel a szégyenteljes szövegekkel kedvezni kíván valakiknek. Egy ideje a szélsőségesek az új célcsoport, az ő kedvüket keresi az egykor a Liberális Internacionálé alelnökeként ismert Orbán. Ezért kellett szabadon engedni a terrorizmusért elítélt Budaházyt, ezért kapott parancsot az államfő, hogy gyakoroljon kegyelmet a jogerősen fogva tartott bűnelkövető felett. És ez az az ok, amiért a Hitlert dicsőítő Horthy Miklós kormányzót különleges államfőnek nevezte Orbán.

A miniszterelnök és kormányának tagjai nem nácik és nem antiszemiták. Populisták, akik – ha érdekeik úgy kívánják – gond nélkül együtt tudnak működni a nácikkal és az antiszemitákkal.

Ez hallhattuk most Veszprémben, az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ megnyitóján. Úgyhogy, nincs itt semmi látnivaló, tessék szépen oszolni és továbbhaladni.