Valaki nem normális…..

Dr. Dávid Ferenc       2020. augusztus 28. 12:42 2020. aug. 28. 12:42

A koronavírus-fertőzés miatt, zöldből sárga besorolású lett Spanyolország – az erről szóló országos tiszti főorvosi határozat a Hivatalos Értesítő szerdai számában jelent meg. A határozat péntektől hatályos. Eszerint Spanyolországban a koronavírus-fertőzöttség és a kockázat már nem alacsony, ezért zöld helyett, sárga jelzésű lett az európai uniós tagállam. (Hírklikk – 2020. augusztus 28.)

Müller Cecília doktornő tehát úgy döntött, hogy – járványügyi szempontból – Spanyolország kockázatos ország. Ehhez képest,

– szeptember 24-én, a méregdrágán épített és „lakatlan” Népstadionban – az UEFA és az MLSZ jóváhagyásával – Európai Szuperkupa döntőt rendeznek, amelynek egyik résztvevője az FC Sevilla. Ellenfele: az FC Bayern München. Nagy országok nagy csapatai egy vergődő, kis ország méreten felüli stadionjában vívnak meg a rangos címért.  Országunk és labdarúgásunk csúcsvezetői bizonyára elégedetten fognak ülni a védett VIP szektorban. Kíváncsi lennék, hogy a most megfertőződött Hollik István szóvivőnek mi erről a saját véleménye? A hivatalos nem kérdés. 

– de nem csak a focicsapatok jönnek a fővárosba, hanem 3.000 „őrült” spanyol (bocsánat: andalúz) és ugyancsak 3.000 bajor ultra. Mert ne legyen kérdéses: ebben a pandémiás világban „normális” ember nem kel útra, és nem utazik 600 illetve több ezer kilométert kedvenc csapata után, és nem ordít (nyitott szájjal, nagy ki-és belégzés kíséretében) a helyszínen. Itt jelzem, hogy Spanyolországban ismét elszabadult a pokol: augusztusban volt olyan csúcspont, amikor a napi új fertőzöttek száma meghaladta a 6 ezret!

– a mostani tervek szerint, 20 ezer embert engednek a 67 ezres fővárosi arénába, tehát vélhetően 14 ezer magyar honfitársunk is – önként és pénzért – részt vesz a „fertőzési akcióban”. Hulljon csak a gazdag bajor, a temperamentumos andalúz és a csóró magyar!

– megannyi szurkoló társammal végigizgultam a Bajnokok Ligájának Portugáliában, speciális rendszerben megszervezett mini tornáját. A futball-megszállott luzitánoknak volt annyi eszük, hogy a stadionokat nem nyitották meg a nézők előtt, és még a München-Párizs csúcs derbit is zárt kapuk mögött rendezték. Aki járt már Portugáliában, az tudja, hogy ebben az országban – csakúgy, mint Spanyolországban és Olaszországban – a labdarúgás nem pusztán játék, hanem szenvedély és vallás. A portugálok mégsem vállaltak határtalan és irracionális kockázatot, hanem zárt kapukkal lebonyolították a tornát (sikerrel), és nem engedték az embereket a lelátókra.

– bezzeg Magyarország. („Ha a föld isten kalapja, Hazánk a bokréta rajta!”)  Nálunk nyitott kapuk mellett megy az érdektelen és néző nélküli hazai bajnokság (így persze könnyű és kevés a kockázat), sőt, még délszláv csapatok – a Crvena Zvezda, a Topolyai SC és a Partizan Beograd – is Magyarországon játszanak BL illetve EL kupameccset. Mert mi mindent feláldozunk, ha fociról van szó: pénz, egészség, észszerűség nem számít! Honi labdarúgás ugyan nincs (a Celtic ellen sikeres Fradiban is csak három magyar játszott), kísérleti laboratóriumnak viszont tökéletesen megfelel Budapest és a Népstadion.

– 2020. április 23-án 116 új megbetegedést regisztráltak hazánkban, 2020. augusztus 28-án már 132-t!

– az MLSZ közleménye szerint, „Az európai szövetség a Szuperkupa-döntőn vizsgálja meg, hogy milyen hatása van annak, ha korlátozott számban, a megfelelő óvintézkedések betartása mellett, szurkolók is megtekinthetik a nemzetközi találkozókat. Az UEFA megerősítette: ettől eltérő döntésig minden más nemzetközi mérkőzést zárt kapuk mögött rendeznek meg.” No comment!

Háborúkat vesztettünk, országunkat többször megszállták, forradalmainkat általában leverték, de kísérleti egerek még nem voltunk! Isten óvja Magyarországot!