A Delta-variánsnál is sokkal fertőzőképesebb koronavírus-mutánsok jönnek

HírKlikk 2021. október 21. 19:00 2021. okt. 21. 19:00

A WHO magyar vezérigazgató-helyettese egy szerdai budapesti egészségügyi konferencián azt mondta, akkor sem fogjuk tudni megállítani a SARS-CoV-2-es koronavírus terjedését, ha mindenkit beoltunk a Földön, legfeljebb a „károkat” tudjuk mérsékelni, de ehhez sokkal magasabb globális átoltottság kell.

A Semmelweis Egyetem Epidemiológiai Központjának vezetője, Jakab Zsuzsa hangsúlyozta, hogy sokan úgy viselkednek, mintha vége lenne a járványnak, miközben a globális Covid-halálozás lassan eléri az 5 milliót – olyan adatok alapján, amik alulbecsültek.

Sok egyéb mellett a koronavírus-variánsokról is beszélt, amelyek közül a dominánssá vált Delta-variáns ad okot a legnagyobb aggodalomra. Ez a mutáns ugyan minden eddiginél hatékonyabban képes terjedni, ám Jakab Zsuzsa jelezte: a jövőben a Deltánál jóval nagyobb fertőzőképességű mutánsok várhatók, fel kell készülni rájuk – írja az Index.

Kifejtette, már a Delta-variánsnak is olyan reprodukciós rátája van, hogy ha a Föld teljes lakosságát beoltanánk, akkor is terjedne a vírus. Jelenleg az országok jelentős része nem képes egy alá szorítani a reprodukciós rátát, vagyis a vírus fertőzési képességét. Ez persze nem jelenti azt, hogy felesleges lenne a vakcina, hisz' az oltóanyag – az eddigi összes vizsgálat alapján 0 nagy eséllyel megvéd a kórházba kerüléstől és a haláltól (nem pedig attól, hogy megfertőződjünk, és enyhe tünetekkel vagy tünet nélkül átvészeljük a betegséget).