A divertikulózis megelőzhető!

Bánky Erika 2016. március 19. 09:10 2016. márc. 19. 09:10

Ennél a többnyire 50 év felettieket érintő emésztőrendszeri betegségnél a vastagbél falán sok kis "zsebecske" (divertikulum) képződik. Divertikulitisz akkor alakul ki, amikor ezeknek a kitüremkedéseknek a nyálkahártyája begyullad. Sok rostos étel fogyasztásával a betegség elkerülhető.

A divertikulózis kialakulásában valószínűleg a rostokban és szénhidrátokban szegény étrend játszik főszerepet. A betegség 20 év alatt ritkán fordul elő, 60 év körül azonban majdnem minden harmadik embernél kialakul. 70 év felett pedig 60%-os a gyakoriság. A betegek jelentős részénél egyidejűleg az irritábilis bél szindróma tünetei is jelen vannak.

A finomított élelmiszerek emésztése fokozatosabban megterheli a vastagbélfal izomzatát, mert gyakorlatilag teljesen felszívódik. A bélsár besűrűsödik, beszárad, ezeket kell a bélnek továbbítania. Bélsárdugók keletkeznek, amelyek még nehezebben jutnak előre a bélben. Ennek következtében a nyomás idővel egyre nő, a bél kitágul, és a megfeszült bélfal nyálkahártyája a bélfal izmai között zsebecskék (divertikulumok) formájában előtüremkedik. Ezek a kitágult képletek, magukban nem okoznak problémát, de székrekedéshez, vagy hasmenéshez vezethetnek, és rendszerint a baloldalon erős fájdalmat okozhatnak, amely a gázok távozásával enyhülhet. Ha a divertikulumok begyulladnak, vagy elfertőződnek, divertikulitisz alakul ki. Néha előfordul, hogy a divertikulumok bevéreznek, kilyukadnak, ilyenkor életveszélyes hashártyagyulladás alakulhat ki.

Megelőzés

A betegség megelőzhető rostban gazdag étrenddel. Ez napi ötszöri zöldség (borsó, bab stb.) gyümölcs, valamint diófélék és olajos magvak fogyasztását jelenti. A hántolt rizs vagy fehér lisztet tartalmazó élelmiszerek helyett barna rizst és teljes kiőrlésű élelmiszereket ajánlatos választani. A magas rosttartalmú étrend mellett sok folyadékot is kell fogyasztani, legalább 1,5 litert naponta.
A betegség veszélyét a napi rendszerességgel végzett testmozgás csökkenti. Ez segít a divertikulózis kialakulására hajlamosító székrekedés megelőzésében.
Jó hatású a fokhagyma, akár tabletta formájában is, mivel helyreállítja az egészséges bélflórát, és segít a betegség kivédésében.

Kezelés

A bélrendszer egészségének hosszú távú biztosításához naponta vegyen be egy evőkanál dió, lenmag vagy olívaolajat, az ezekben lévő esszenciális zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásúak.
A multivitamin és ásványianyag étrendkiegészítők megakadályozzák a gyulladások kialakulását.
Az izomgörcsök ellen és a gyulladt bélfal gyógyulásának elősegítése érdekében étkezés után igyon borsmenta vagy kamillateát.
Nyugtatólag hat, ha naponta megiszik fél csésze Aloe vera levet.
Amennyiben az otthoni próbálkozások ellenére a tünetek újonnan jelentkeznek, forduljon orvoshoz.
Ma már vannak olyan antibiotikumok, amelyek csak a bélen hatnak és gyógyítják az enyhe gyulladásokat. Ha az orvosok gyógyszeres kezeléssel nem érnek el javulást, műtét is szóba kerülhet.

A cikk megírásánál segítséget nyújtott a Riader's Digest Természetes gyógymódok olvasmánya.