A kálium szerepe életünkben

Bánky Erika 2016. április 9. 09:10 2016. ápr. 9. 09:10

A kálium szervezetünk számára nélkülözhetetlen ásványi anyag. A kálium hiány izomgyengeséget, szívritmuszavart, stresszt, bizonyos vese betegségeket vagy éppen agyérgörcsöt okozhat.

A kálium az egyik legjelentősebb nyomelem szervezetünk számára, amely valamennyi enzimfolyamatban részt vesz, fontos szerepet tölt be a szervezet só és vízháztartásának, pH-értékeinek szabályozásában, segít a szívritmuszavarok leküzdésében, csökkenti a vérnyomást, erősíti az izmokat, oldja a stresszt, szorongást, fokozza az életenergiát.

A sejtjeink nagyobb koncentrációban tartalmazzák a káliumot, míg a sejtek közötti tér inkább nátriumban gazdag. Ha a nátriumbevitel aránya megnövekszik a káliumhoz képest, akkor ebben az egyensúlyban zavarok keletkezhetnek, mely szervezetünk összes sejtjének működését negatívan befolyásolja.

A káliumhiány tünetei

Káliumhiányt okozhat a súlyos hányás, hasmenés kapcsán előforduló sóhiány, illetve a vízhajtók alkalmazása.
A kálium hiánya fáradtsághoz, izomgörcsökhöz, szívritmuszavarokhoz, fejfájáshoz vezethet. Magas vérnyomás, hasi fájdalom, cukorbetegség szintén előfordulhat.
A kálium hiány okozta tüneteket csökkenthetjük, vagy megszüntethetjük kálium bevitel fokozásával, és a nátrium (konyhasó) bevitel csökkentésével.

A túlzott nátrium bevitel csökkentésével megelőzhetjük a magas vérnyomás kialakulását, a kálium növelésével pedig megszüntethetjük a verőerek falában lévő izomgörcsöt.
A kálium az idegsejtek normális működéséhez is nélkülözhetetlen.
Hiányában zavarok léphetnek fel az idegsejtek működésében, melyek következményei az egyszerű idegességtől, akár súlyos életveszélyes állapotokig is terjedhetnek.

A káliumcsatornák kulcsszerepet játszanak az agy elektromos vezető képességének megtartásában, így erősen befolyásolják szellemi teljesítményünket. Szerepük van a magasabb rendű agyi működésekben pl. a tanulásban, és a memóriában is. Egészen súlyos állapotokat például az epilepsziát is befolyásolja a kálium csatornák működése.

Hatalmas jelentőséggel bír az olyan emberek számára, akik valamilyen kóros lelkiállapottól, szorongástól, stressztől szenvednek.

A szív összehúzódásait szabályozó idegsejtek, valamint maguk a szívizomsejtek is megfelelő káliumellátást igényelnek. Ennek hiányában, szívritmuszavar alakulhat ki.

Káliumpótlás
Legtöbb káliumot a gyümölcsök, zöldségek, magvak tartalmazzák. A banán pl. kiemelkedő káliumforrás.

A káliumpótlás semmiképpen ne helyettesítse az orvosi vizsgálatot, de mindenképpen egészítse ki azt!