A karácsonyi túlevés elronthatja az ünnep hangulatát

Valentin 2020. december 25. 14:45 2020. dec. 25. 14:45

A karácsony a kereszténység legnagyobb ünnepe: Jézus születésnapja. A járványhelyzet sok téren hozott változást, bizonytalanságot, és ez vonatkozik az ünneplésre is. Nem baj, ha idén más lesz a karácsony, de most is figyeljünk oda az étkezésre. A háziasszonyok ilyenkor szeretnek kitenni magukért, hogy semmiben se legyen hiány, dugig legyen az asztal finomságokkal.

A túlevés elronthatja az ünnep hangulatát, mivel komoly egészségügyi következményei lehetnek. Nincs azzal semmi baj, ha ilyenkor tele az asztal finomságokkal, de nem mindegy, hogy milyenekkel, és, hogy miből mennyit eszünk.

Részesítsük előnyben a halételeket, főként a tengeri halból készülteket. Könnyen emészthetők, teljes értékű a fehérjetartalmuk, a szálka nélküli halakból pedig a gyerekeknek is adhatunk. A halakat egyaránt elkészíthetjük levesnek, rántva, natúr, grillezve vagy tepsiben sütve, majd citromosan, paradicsommal, sajttal vagy zöldségekkel fogyaszthatjuk őket.

A karácsonyi menü részeként salátákat is tálaljunk a húsételek mellé. Az étel még egészségesebb lesz, ha a zöldségféléket összevágjuk, fűszerezzük, és kevés olívaolajjal meglocsoljuk.

Az édességeket sem kell száműzni az asztalról, de vajas krémek helyett használjunk inkább pudingokat vagy főzött krémeket. Főzésnél és sütésnél részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű liszteket, és ha lehet, inkább kevesebb zsiradékot és cukrot igénylő süteményeket válasszunk.

A hagyományos karácsonyi ételek némelyike –  nagyobb mennyiségben fogyasztva – nem túl kedvező a szervezetünknek. Magas a zsír- és cukortartalmuk, nehezen emészthetőek és igazi kalóriabombák. Ha túlesszük magunkat, a rekeszizmunk feljebb kerül, mivel a telt gyomrunk, a nagy hasi nyomás felnyomja azt. Ezzel csökken a mellkas rugalmassága, nő a légzőizmok igénybe vétele, de mellette csökken a tüdő légvételi kapacitása. Így hamar kifáradunk.

 A túlevés leggyakoribb kockázatai:

– Megnő szív koszorúér-elzáródásának rizikója a nagymértékű koleszterin terhelés miatt.

– Nő a vérnyomás.

– A magasabb vércukor magasabb inzulinszintet eredményez.

– A zsíros ételek fokozott epeürülést okoznak, amely az epés panaszok gyakoriságát és súlyosságát növelheti. Ilyenkor az epe túltelített lesz koleszterinnel, aminek következtében epekő képződhet.

– A bélrendszer teljes egészére hatással lehet a napokig tartó, folyamatos túlevés. A gyomor szintjén a reflux okozhat panaszt. A bélflóra egyensúlyának felborulása fokozott gázosodást, hasi fájdalmat, görcshajlamot, egyeseknél hasmenést, másoknál székrekedést okozhat.

– A bélflóra egyensúlya meghatározza védekező képességünket is, így a januári járványokkal szemben az immunrendszerünk védekező képessége csökken.

– A túlevés szövődményei közül talán a legveszélyesebb az akut hasnyálmirigy gyulladás. Ennek egyik kiváltó oka a túlzott alkohol- és ételfogyasztás.Az emésztés segítésére a hasnyálmirigy emésztőenzimeket termel, amelyek egy vezetéken át jutnak el a bélrendszerbe. A túl sűrű emésztőenzim a vezetékben elakad, így a hasnyálmirigyben inaktív formában termelődő enzimek már a mirigy állományában aktiválódnak. Ezzel a szövetekben önemésztési folyamatot indíthatnak el és a kialakuló gyulladás súlyosabb, mint más szervek esetében.

A betegek ötödénél ez a hasnyálmirigy részleges elhalásával jár. Életveszélyes, mindenképpen kórházi kezelést, legtöbbször intenzív osztályon való terápiát igénylő kórállapot.

Enyhébb tünetek esetén, az emésztést segítő és görcsoldó tabletták, valamint fájdalomcsillapítók bevételével űzhetjük el a panaszokat.

Amennyiben nem enyhülnek vagy nem szűnnek meg a panaszok, orvoshoz kell fordulni.

Az akut hasnyálmirigy-gyulladást a betegségre jellemző hirtelen fellépő, fájdalmas tünetek jelzik (övszerűen szorító fájdalom, hányás, amely után a beteg közérzete nem lesz jobb, puffadás, teltségérzés). Ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni.

A betegség gyakran bőséges lakoma – vagy bőséges alkoholivás – után lángol fel, így akinél már előfordult hasonló, annak fokozottan is érdemes vigyáznia az ünnepi étkezéssel.