A lábgomba könnyedén kezelhető

Valentin 2021. július 16. 16:16 2021. júl. 16. 16:16

Nyáron nagyon gyakori a talp és a lábujjközök gombás fertőzése. Ha hámlik a talp bőre, viszket a talpél, a lábujjközökben pedig fehéres, felázott a bőr, valószínűleg gombás fertőzéssel állunk szemben.

A fertőzés oka

A lábgomba (orvosi nevén tinea pedis) a lábfej és a lábujjak dermatofiták okozta bőrfertőzésének köznapi elnevezése. Ez a gombafajta a meleg, nedves környezetet (öltözők, zuhanyzók, cipő, zokni) kedveli, így a lábon – ahol hasonlók a viszonyok – is vígan tenyészik. A lábgomba rendszerint a lábujjak közötti területet támadja meg, de a talpon vagy a lábfej oldalán is kialakulhat.

Noha magáért a fertőzésért a dermatofiták a felelősek, a bőrön élesztőgombák és baktériumok is megtelepedhetnek. Ezek további tüneteket (például kellemetlen szagot) okozhatnak. A lábgomba rendkívül fertőző, és a fertőzött bőrrel, felületekkel vagy tárgyakkal történő érintkezés útján, valamint közös használatú tárgyak, így például törölköző, ágynemű vagy ruhadarabok közvetítésével is terjedhet. A nyilvános zuhanyzók, uszodák és öltözők szintén a fertőzés melegágyainak számítanak.

A gombás fertőzés a test más részeire is átterjedhet, és egyéb gombás fertőzéseket, így például lágyéktáji gombásodást okozhat. A lábon tenyésző gombák fő típusai a tinea (fonalas gombák) és a candida (élesztőgombák).

A lábgomba kezelése

Ha a célzott kezelést az első tünetek megjelenésekor azonnal megkezdjük, a fertőzés jó eséllyel gyorsan elmúlik.

A helyileg (közvetlenül a bőrön) alkalmazott gomba elleni szerek segítségével a lábgomba könnyen és gyorsan megszüntethető. A gomba elleni szerek hatékonyan veszik fel a harcot a fertőzést okozó főbb gombatípusokkal, köztük a dermatofitákkal szemben. Könnyen alkalmazhatók, és a bőrbe behatolva enyhítik a tüneteket emellett recept nélkül kaphatók.

Mikor érdemes mindenképpen orvoshoz fordulni? 

Ha nem egyértelmű, hogy lábgombáról van-e szó, és a tünetek a kezelés után sem múlnak el, forduljunk orvoshoz. Mivel lábunk nagyon sok verítékmiriggyel van ellátva, fokozottan oda kell figyelnünk a megfelelő szellőzésre, dezodorálásra. Ha folyamatosan zárt cipőt, műszálas zoknit, harisnyát hordunk, lábunk izzadni kezd és ebben a meleg, párás közegben könnyen megjelenhet a láb- és körömgomba. Zárt cipőben mindig használjunk természetes alapanyagú zoknit és gyakran szellőztessük lábainkat. A lábbeliket érdemes befújni fertőtlenítő spray-vel és kitenni a napra legalább negyed órára vagy olyan szert használni, amely éjszakára a cipőbe fújva fertőtleníti azt.