Alattomos férfibaj

HírKlikk 2019. április 27. 09:44 2019. ápr. 27. 09:44

A férfiakat sújtó daganatos betegségek között a tüdőrák vezeti a halálozási statisztikákat, majd a vastagbél tumorja következik, a harmadik leggyakoribb pedig a prosztatarák, amely évente mintegy másfélezer férfi halálát okozza Magyarországon.

Számos betegség kapcsán elmondható, de a prosztatabajokra különösen igaz, hogy az egészség megőrzésének alapja a rendszeres szűrővizsgálat. Bizonyos időközönként, évente, de legalább háromévenként egy kis időráfordítást, csekély kellemetlenséget igazán megér az, hogy egy férfi ilyen szempontból biztonságban érezhesse magát. Az urológiai vizsgálat ugyanis tünetmentes állapotban is képes felfedezni az esetleges prosztata-elváltozásokat, abban a szakaszban, amikor azok még jól gyógyíthatók.

A betegség elsősorban a középkorú vagy annál idősebb férfiakat fenyegeti, és az átlagnál veszélyeztetettebbek azok, akiknek a családjában már előfordult prosztatarák. Így ajánlatos 50, vagy, ha a családi anamnézisben szerepelt már ez a betegség, akkor 45 éves kor felett évente részt venni szűrővizsgálaton.

A szakorvos a prosztata - végbél felőli - megtapintásával szerez információkat annak nagyságáról, tömörségéről, és mivel a tumoros csomók leggyakrabban éppen a prosztata periférikus részén alakulnak ki először, jó eséllyel tudja még a teljesen tünetmentes, korai szakaszban is diagnosztizálni a betegséget.

 Ma már létezik egy olyan vizsgálat, amely egy csepp vérből is tud mérhető adattal szolgálni a prosztata állapotáról, egészséges voltáról vagy ellenkezőleg, arról, hogy megindult benne valamilyen gyulladásos folyamat vagy egyéb elváltozás. 

A PSA vizsgálat azt mutatja meg, milyen mértékben van jelen a vérben az ún. prosztata specifikus antigén (PSA) nevű anyag, amelyet elsősorban a prosztata daganatos sejtjei termelnek, de felszaporodhat egyéb irritáció (például katéter viselés) vagy más prosztatabetegség következtében is, sőt a mennyisége az életkortól is függ.

Annak jelzésére azonban mindenképpen megfelel, hogy valami olyan folyamat, változás indult el a prosztatában, amelynek hátterét további vizsgálatokkal mielőbb fel kell tárni.

Hozzájárul a prosztata védelméhez a cinkben, szelénben, az A-, C-, D- és E-vitaminban, antioxidánsokban gazdag táplálék. Így a színes gyümölcsök és zöldségfélék, a hüvelyesek, a likopint rejtő paradicsom, az olajos magvak, az esszenciális zsírsavakat tartalmazó halhús, a cinkben gazdag diófélék, a pulykahús, a tenger gyümölcsei mindenképpen ajánlhatók. 

A férfiak számára kincset érő tápanyagok, több jó hatású nyomelem (vitaminok, aminosavak, telítetlen zsírsavak, béta-karotin és cink) van a tökmagban, illetve annak olajában. 

A kutatók sem tudják pontosan, miért alakul ki a prosztata daganatos elváltozása, de egyre több ismeretük van arról, milyen életvitel, étrend, egészségmegőrző elővigyázatosság segíthet elkerülni.

Forrás: házipatika.com.