Az elemző szerint március első napjaira levonulhat a járványhullám

HírKlikk 2022. február 5. 17:25 2022. feb. 5. 17:25

A Covid19 Delta-variánsa tizenegyezer fővel növelte a halálos áldozatok számát Magyarországon, míg az ötödik hullámtól az Omikron miatt körülbelül ötezerötszáz halálesetre számíthatunk, mely negyvenhatezer-ötszázra egészítené ki az összes eddigi elhunyt koronavírusos beteg számát – dr. Vattay Gábor professzornak, az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszéke vezetőjének számításai szerint.

 „Az előző hétvégén  korábbi várakozásunknak megfelelően – végre bekövetkezett az országos esetszámok tetőzése, és kedd óta a heti átlag esetszámok csökkenő tendenciát mutatnak” – írja dr. Vattay Gábor elemzésében. Úgy véli, a kilátások sem változtak, március első napjaira már levonul a járványhullám, hacsak egy újabb variáns ismét fel nem borítja a status quo-t. 

Most már elegendő adat gyűlt össze ahhoz, hogy megbecsüljük, még  mennyi áldozatot követelhet ez a hullám és felmérjük, mennyivel „enyhébb” az Omikron, mint az előző, Delta-variáns volt. Szerinte „ez azért is fontos, mert arra számíthatunk, hogy a következő években ősszel és télen hasonló nagyságú Covid19 járványok még elő fognak fordulni. Érdemes tudni, hogy mire számíthatunk.”

A negyedik és a korábbi hullámok során meg lehetett figyelni, hogy az esetszámok, a kórházban lévők száma és a halálozások szoros összefüggésben állnak egymással. A negyedik hullámban az esetszámok tetőzését öt nappal lemaradva követte a kórházi esetek tetőzése, majd ezt újabb öt nappal a halálozások tetőzése. Az igazolt esetek mintegy két százaléka halt meg, az összes kórházban ápoltaknak pedig naponta 2.39 százaléka halt meg, azaz minden 40. kórházban ápolt. Ám az ötödik hullám során megváltoztak az arányok. Vattay kiemeli: „az eseteknek egyelőre, csak nagyon durván becsülve, mintegy hat ezreléke vezethet halálozáshoz, szemben a korábbi két százalékkal.

A kórházban ápoltaknak pedig naponta 1.9 százaléka hal meg, ami minden 50. embert jelenti. Vagyis, óriási a javulás az esetek kórházba kerülése és halálozása szempontjából, azonban a kórházba kerültek napi esélyei csak kis mértékben javultak. 

Vattay úgy véli, hogy  a „tíz nappal eltolt esetszám görbe hat nap múlva tetőzik, ezért a következő hét során még növekedni fognak a napi halálozások.” A kórházak telítettségét eltolva öt nappal, ki is számíthatjuk, hogy heti átlag 90-et megközelítő értéken fog tetőzni a halálozás a jövő hétvégén. Ezért a jövő héten még nagy, egyes napokon 100-at meghaladó számokat is hallani fogunk.

A kórházban ápoltak száma pedig már csak a mostani hétvégén emelkedik érdemben, a jövő hét elején tetőzik, és végig 5000 közelében marad. Vattay úgy számol, hogy a negyedik (Delta) hullám 30 000-ről hozzávetőleg 11 000 fővel, nagyjából 41 000-re növelte volna az áldozatok számát. Az ötödik (Omikron) hullám pedig ezt további körülbelül 5 500 fővel 46 500-ra fogja növelni. „Összességében tehát az ötödik hullám fele annyi áldozatot fog követelni, mint amennyit a negyedik hullámban láttunk.”

Az Omikron sokkal nagyobb igazolt esetszámot okozott és enyhesége miatt most a nem bejelentett vagy nem is érzékelt esetszámok sokkal nagyobb arányban fordulhattak elő, mint a korábbi hullámoknál, de arányaiban egy nagyságrenddel kevesebb áldozatot szedett.

A becsült 5500 halálozás szinte pontosan megegyezik a 2015-ös influenza-járvány által okozott  többlethalálozással – mutat rá a járványmodellező. Így már összességében jogosnak tűnik a mostani hullámot az influenzáéhoz hasonlítani. Sajnos, a már kórházba kerültek túlélési esélyeiben viszont nem történt radikális változás.