Családi mintáink

Barabás Mónika 2021. március 31. 09:29 2021. márc. 31. 09:29

Biztosan emlékeznek a Titanic hajóra, ami a jéghegynek ütközött. Így el tudják képzelni azt a jéghegyet, amivel a tudatos- és tudattalan területet szoktuk szimbolizálni a pszichológiában. A tudatos rész, ami kilátszik a jéghegyből, a tudattalan pedig a nagyobbik része, amire nincs rálátásunk. Ilyen arányban van a tudatos- és tudattalan énrészünk.

Az alábbi cikk abban segít, hogy minél inkább rá tudjunk tekinteni a családi tudattalan működésünkre.

Transzgenerációs örökségünk születésünk előttről származik, és hozzuk magunkkal őseink fel nem dolgozott konfliktusait, titkait, családtagjaink mintázatait, tulajdonképpen: életüket. Gondoljunk bele abba, hogy a nőknek magzati korukban fejlődik ki a petefészkük, így születésükkor az összes tüszővel jönnek a világra, amiből egy érett petesejt fog megtermékenyülni. Ha nőként elképzeljük azt, hogy a nagymamánk amikor várandós volt anyukánkkal, akkor tulajdonképpen anyukánk összes tüszője kifejlődött magzati korában, aminek az egyik érett petesejtje termékenyült meg, amiből mi magunk születtünk meg. Ha ezt így nézzük végig, akkor rögtön nagymamánk „hasában” találjuk magunkat. Tehát ami nagymamánkkal, anyukánkkal történt, azt sejtjeinkben hordozzuk, persze többnyire tudattalanul.

Ahhoz, hogy a fentebb említett transz- generációs mintázatokat ne adjuk tovább, ismernünk kell felmenőink életét.

Íme néhány tanács, amivel rá tud nézni örökségére:

Készítsen családfát, legalább három generációra visszamenőlegesen. Figyelje meg a családfában:

  • Ki a domináns a kapcsolatokban?
  • Hogyan kapcsolódnak egymáshoz családtagjai? Milyen volt az intimitás szülei között? Milyen viszonyban voltak a testvérek? Hogy ápolták a kapcsolatot a család nagyobb részével?
  • Van-e szenvedélybetegség, vagy más destruktív magatartás felmenői életében (például öngyilkosság, autoimmun betegség)?
  • A határok mennyire élesek, vagy összemosottak?
  • Ki milyen családi hiedelmet alakított ki? (például „nem szabad elkényelmesedni”, a férfiakkal vigyázni kell”.
  • Ön milyen címkéket kapott a családban? (például „jó kislány vagyok”, „rossz vagyok”, „ügyetlen vagyok, stb.)
  • Milyen foglalkozást választottak maguknak?
  • És nézzen rá arra is, hogy milyen betegségük volt, miben haltak meg felmenői.


Ha ezt elkészítette, akkor készítsen egy táblázatot, aminek egyik oszlopának azt a nevet adja, „Családi mintáim”, a másik oszlopnak pedig azt, hogy „Amit én teremtettem”. És tegyen mellé egy harmadik oszlopot is, aminek pedig a „Ezeken változtatok” címet adja.

Ezt követően pedig annyi a dolga, hogy a fent nevezett/ nevezett/levezetett családfát a megadott szempontok szerint elemzi (lehet bővíteni), és jegyezze fel a családi mintáit, a saját teremtését. Ha pedig azt látja, hogy ugyanaz a dinamika ismétlődik (többnyire destruktívak), akkor írja fel, hogy azt hogyan tudja megváltoztatni. Már ezzel a gyakorlattal nagyon sokat tett magáért, azért, hogy szembenézzen választott és családi sorsával, és a kezében a lehetőség, hogy ebből azt vigye magával, ami előre viszi.