Cselezzük ki az influenzát!

Valentin 2020. január 18. 09:15 2020. jan. 18. 09:15

Ha még időben odafigyel, elkerülheti az influenzát. Az influenza cseppfertőzéssel terjed, ezért fontos, hogy fordítsunk figyelmet a rendszeres fertőtlenítésre. Különösen azok a helyzetek lehetnek veszélyesek a vírusterjedés szempontjából, ahol sok ember tartózkodik zárt térben. Ilyenek lehetnek a zsúfolt tömegközlekedési eszközök, de érdemes résen lenni olyan, ártalmatlannak tűnő tárgyaknál is, mint például a sokak által használt érintőképernyők, vagy bankautomaták.

Az influenza fő tünetei: fejfájás, magas láz, ízületi és izomfájdalom valamint fáradékonyság. Hatékony megelőző eszköz az influenza elleni védőoltás, de több olyan házi praktika is létezik, amelynek betartásával csökkenthetjük a megbetegedés esélyét.

Fogyasszunk rendszeresen friss, feldolgozatlan alapanyagokból készült ételeket, nyers zöldségeket, gyümölcsöket. Ezek segítségével feltölthetjük szervezetünk vitaminkészletét, és így ellenállóbbak lehetünk a vírusokkal szemben. Érdemes bevetni ilyenkor nagyanyáink ősi csodaszerét, a mézes fokhagymát, ami rendkívül hatásos immunerősítő. Ha tehetjük, minél kevesebb alkohollal és dohányzással terheljük a szervezetünket!

A kialvatlanság és stressz gyengíti az immunrendszerünket, így az influenza nagy barátainak számítanak. Ezért, ha el akarjuk kerülni a vírusos megbetegedést, próbáljunk meg minél többet pihenni, és amikor csak lehet, alaposan aludjuk ki magunkat. A pihenés lehet aktív is, töltsünk minél több felhőtlen percet a szabad levegőn, napsütésben.

Edzettségi állapottól függően, húzzuk fel nyugodtan a futócipőnket vagy a túrabakancsunkat, és szervezzünk egy-egy sportos napot – meg fogjuk látni, hogy a szervezetünk hálás lesz érte! Ha pedig tehetjük, ajándékozzuk meg magunkat egy hosszabb pihenéssel.

A szövődménymentes influenza egy-négy, maximum hét napig tart. A betegség magas lázzal jár (ez felnőtteknél 39, gyerekeknél 38,5 fok feletti testhőmérsékletet jelent). A lázcsillapítás hagyományosan bevált módja a hideg vizes, minél nagyobb testfelületen alkalmazott borogatás vagy a lázzal megegyező hőmérsékletről fokozatosan hűtött fürdő, valamint a korszerű lázcsillapító gyógyszerek.

Az antibiotikumok az influenzavírusok ellen hatástalanok, ezekkel csak a különféle szövődmények fellépésekor javasolt – kizárólag orvosi utasításra – kiegészíteni a kezelést. 

Az influenza elkerülése érdekében, ajánlott lehetőleg októberben vagy novemberben beadatni a védőoltást influenza ellen, azonban még a járvány idején sem késett el teljesen. De számolni kell azzal, hogy a védettség kialakulásához szükség van két-hátom hétre.