Dohányzás és táplálkozás
|
2015. november 26. 08:30
2015. nov. 26. 08:30
A dohányosok fokozottan ki vannak téve a szív és érrendszeri, valamint rákbetegségeknek. A legjobb amit dohányosnak tanácsolni lehet, hogy hagyja abba a dohányzást, ha azonban ez nem megy, érdemes étrend módosítással mérsékelni a kockázatok nagy részét.
A stresszel terhelt életmód, helytelen táplálkozás, telített zsírsavak, só, és alkohol, tovább növeli a súlyos betegségek kialakulásának veszélyét. Olyan étrend nem létezik, amellyel teljes mértékben ellensúlyozhatók a dohányzás káros hatásai, de csökkenteni lehet ezeket a veszélyeket.
Bizonyított tény, hogy a dohányosoknak több C vitaminra van szükségük. Vérükben 30%-al kevesebb a C-vitamin, mint a nem dohányzókéban. Minden egyes elszívott cigaretta kb. 25 mg C-vitamintól fosztja meg a szervezetet. Mivel a dohányosok gyorsabban élik fel vitamin készletüket, a megfelelő szint fenntartásához sok gyümölcsöt és zöldséget kell enniük. A citrusfélék, paprika, brokkoli, sötétzöld színű zöldségek, gyümölcsök gazdag C-vitamin források.
A káros szabadgyökök ellen
Mivel a cigarettafüst megnöveli a szabadgyökök számát a szervezetben, amelyek felgyorsítják az öregedési folyamatokat, fokozzák a betegségek kialakulásának rizikóját,daganatok kialakulását,ezért több antioxidánsra van szükség.
Antioxidánsok szervezetünk létfontosságú alkotóelemei, késleltetik vagy gátolják az oxidációs folyamatokat, semlegesítik, a szabadgyökök kártékony tevékenységét, ezért folyamatos bevitelükre van szükség.
A szabadgyököket a citrusfélék, szőlő, paprika, paradicsom, és brokkoli, antioxidáns hatásukkal semlegesítik.
A "C" és "E" vitamin valamint béta-karotin antioxidáns hatásánál fogva gátolja a cigaretta füstben levő szabadgyököket, káros hatásaik kifejtésében.
Kimutatták, hogy béta-karotin is kevesebb a dohányzók vérében. Azoknál a dohányosoknál akiknek a béta-karotin szint különösen alacsony,gyakoribb a tüdőrák.
Gazdag béta-karotinforrás a friss zöldségek és gyümölcsök.
E vitamin a búzacsírában, avokádóban, növény olajokban,olajos magvakban, kemény héjú gyümölcsökben található.
A hagymafélék speciális antioxidánsokat, tumor ellenes anyagokat tartalmaznak.
A dohányosoknak különösen fontos a B vitamin forrásról is gondoskodni, mert szervezetükben jóval kevesebb van, mint aki nem dohányzik, mivel májukra, ami a méregtelenítést végzi, nagyobb teher hárul.
Sok B vitamint tartalmaznak az állati belsőségek, teljes kiőrlésű gabonafélék, sovány húsok, halak.
A "B12" vitamin elősegíti a cigarettafüstben levő ciánvegyületek hatástalanítását.
Az omeg 3 zsírsav csökkenti a dohányosoknál a tüdőrák kockázatát, javítja az érrendszer állapotát, ezért étrendjükbe ajánlatos beiktatni ezeket a zsírsavakat bőven tartalmazó tengeri halak, kagylók, rákok fogyasztását.
Bizonyított tény, hogy a dohányosoknak több C vitaminra van szükségük. Vérükben 30%-al kevesebb a C-vitamin, mint a nem dohányzókéban. Minden egyes elszívott cigaretta kb. 25 mg C-vitamintól fosztja meg a szervezetet. Mivel a dohányosok gyorsabban élik fel vitamin készletüket, a megfelelő szint fenntartásához sok gyümölcsöt és zöldséget kell enniük. A citrusfélék, paprika, brokkoli, sötétzöld színű zöldségek, gyümölcsök gazdag C-vitamin források.
A káros szabadgyökök ellen
Mivel a cigarettafüst megnöveli a szabadgyökök számát a szervezetben, amelyek felgyorsítják az öregedési folyamatokat, fokozzák a betegségek kialakulásának rizikóját,daganatok kialakulását,ezért több antioxidánsra van szükség.
Antioxidánsok szervezetünk létfontosságú alkotóelemei, késleltetik vagy gátolják az oxidációs folyamatokat, semlegesítik, a szabadgyökök kártékony tevékenységét, ezért folyamatos bevitelükre van szükség.
A szabadgyököket a citrusfélék, szőlő, paprika, paradicsom, és brokkoli, antioxidáns hatásukkal semlegesítik.
A "C" és "E" vitamin valamint béta-karotin antioxidáns hatásánál fogva gátolja a cigaretta füstben levő szabadgyököket, káros hatásaik kifejtésében.
Kimutatták, hogy béta-karotin is kevesebb a dohányzók vérében. Azoknál a dohányosoknál akiknek a béta-karotin szint különösen alacsony,gyakoribb a tüdőrák.
Gazdag béta-karotinforrás a friss zöldségek és gyümölcsök.
E vitamin a búzacsírában, avokádóban, növény olajokban,olajos magvakban, kemény héjú gyümölcsökben található.
A hagymafélék speciális antioxidánsokat, tumor ellenes anyagokat tartalmaznak.
A dohányosoknak különösen fontos a B vitamin forrásról is gondoskodni, mert szervezetükben jóval kevesebb van, mint aki nem dohányzik, mivel májukra, ami a méregtelenítést végzi, nagyobb teher hárul.
Sok B vitamint tartalmaznak az állati belsőségek, teljes kiőrlésű gabonafélék, sovány húsok, halak.
A "B12" vitamin elősegíti a cigarettafüstben levő ciánvegyületek hatástalanítását.
Az omeg 3 zsírsav csökkenti a dohányosoknál a tüdőrák kockázatát, javítja az érrendszer állapotát, ezért étrendjükbe ajánlatos beiktatni ezeket a zsírsavakat bőven tartalmazó tengeri halak, kagylók, rákok fogyasztását.