Itt a böjt ideje

Valentin 2021. március 12. 17:10 2021. márc. 12. 17:10

A böjtölés több ezer éve ismert, igaz, őseink nem saját akaratukból éheztek, hanem azért, mert nem volt mit enniük. Az viszont biztos, hogy rövid ideig tartó éhezés mellett is képesek vagyunk testünk működtetésére. A kérdés csak annyi: ennek hatására erősebb, ellenállóbb lesz-e szervezetünk?

A böjtölés előnyei onnan származnak, hogy étel hiányában leesik a vércukorszintünk, sejtjeink pedig keményebben kezdenek el dolgozni, hogy testünk energiatartalékait a legjobban ki tudják használni: ezt a folyamatot olyan résus majmoknál is észlelték, akik kalóriaszükségletük 70 százalékát fogyasztják csak el, egyfajta böjtként. Ezek a majmok hosszabb ideig élnek és idősebb korban is jobb egészségnek örvendenek.

Kérdés, hogy a böjtölés miért jelent előnyt többek között az időskori betegségekkel szembeni harcban. A pontos választ az is bonyolítja, hogy a böjtölés elkerülhetetlenül fogyáshoz is vezet, ennek közvetlen előnyei mellett pedig a csak böjtölésből származó előnyök eltörpülhetnek.

Ha kevesebb táplálék kerül a szervezetbe, akkor a csökkenő lebontással csökken a keletkező káros szabad gyökök mennyisége is. Vannak adatok arra vonatkozóan, hogy alacsonyabb táplálékbevitel (1500 kcal/nap) hatására is ez következik be.

Oxidációs stressz akkor történik, amikor több szabad gyök termelődik a szervezetben, a termelésért pedig a sejt rosszul működő mitokondriumai a felelősek. A böjtölés és az emiatt bekövetkező alacsony vércukorszint hatására a sejtek elkezdik a szervezet energiaraktárainak tartalmait felélni, ezzel egy időben a rosszul működő mitokondriumokat is jól működő változatokkal cseréli ki, ezzel pedig csökken a szervezet szabad gyökeinek mennyisége.

A University of Florida College of Medicine kutatói egy háromhetes böjtölési kísérletet végeztek. Kiderült, hogy annak hatására, hogy a tesztalanyok minden második nap böjtöltek (kalóriaszükségletük negyedét fogyasztották csak el), sejtjeik nagyobb tempóban termelték az úgynevezett SIRT3 gént, amelynek hatására kevesebb szabadgyök termelődik a szervezetben és fokozódik a sejtek regenerálódási képessége.

Nagyon egészséges a heti egy böjtnap.

Akár munka mellett is tartható, és a szervezet érezhetően megkönnyebbül tőle. Vigyázni kell azonban, hogy folyadékot bőségesen vegyünk magunkhoz! Ez lehet leves, hozzáadott cukor nélküli gyümölcs- és zöldséglé, ásványvíz, gyógytea. Nagyobb lelkierő kell egy-egy hétvégi kúrához, de annak, aki munka mellett nem mer ilyenbe belevágni, talán könnyebben megy a lemondás, ha otthon pihenhet közben.

Aki rendszeresen böjtnapot tart, érdemes az életmódját a többi napokon is kicsit megreformálni, ehhez igazítani, könnyíteni az étkezésén. A koplalást a nagy evészetekkel váltogatni ugyanis biztosan nem tesz jót, fejfájást, emésztési zavarokat, epepanaszokat okozhat, felborítja az egyensúlyt.

Böjt után csak fokozatosan kezdjük el újra a szokott táplálékbevitelt. Ha például valaki egy napra víznapot tartott, zöldség- és gyümölcslével, majd valami könnyű szilárd étellel térjen vissza a szokásos étrendjéhez.

A böjtölés hatása egyértelműen pozitív. Az elfogyasztott élelmiszer megváltoztathatja a gondolkodásmódot, magát az életet. Az élelmiszer üzemanyag, mely nélkül nem tudnánk létezni. Nem mindegy hát, hogy milyen és mennyi táplálékot küldünk, rossz esetben tömünk a gyomrunkba. A táplálék „információt” és anyagokat ad testünknek, amelyek szükségesek a megfelelő működéshez.