Ölelj meg!

Veress Katka 2020. július 9. 15:21 2020. júl. 9. 15:21

Az ölelésnek számos jótékony egészségégügyi és pszichológiai hatása van. Fokozza a bizalmat, csökkenti a félelem és fájdalomérzetet, erősíti a kapcsolatokat, a szolidaritást, a biztonságérzetet. Csökkenti a szervezet kortizol szintjét, aminek a hatására enyhül a stressz káros hatása szervezetünkben.

Az ölelés rendezi a légzést és a vérnyomást, elmulasztja a rosszkedvet, energiával tölt fel, ellazít és türelmessé tesz, illetve erősíti az immunrendszert.

 

„A hagyomány szerint, valahányszor szívből átölelünk valakit, egy nappal meghosszabbodik az életünk.” 

Az emberi lélektannal foglalkozó szakemberek szerint, létfontosságú cselekvés, és naponta 10-20 ölelésre lenne szüksége egy embernek. Egy átlagos ölelés mindössze 3 másodpercig tart, pedig 20 másodperc alatt már boldogsághormonok szabadulnak fel a szervezetben.

Az ölelés serkenti az oxitocin termelést

Az oxitocint az egyik boldogság hormonként tartják számon: ez az az anyag, amely szülés közben is felszabadul, elhalványítva az átélt fájdalmakat, és felszabadítva az új élet adása feletti örömérzetet. Egy olyan neurotranszmitterről van szó, amely az agy érzelmi központjával áll kapcsolatban, és elősegíti a megelégedettség érzését, valamint csökkenti a szorongást és a stresszt. Ha legalább 20 másodpercig ölelünk valakit, az agyunk oxitocint küld a szervezetünkbe, amely lecsökkenti a stressz-hormonként is ismert kortizolszintet is.

Csökkenti a szívbetegségek kockázatát

Az oxitocin fontos a szívbetegségek kockázatának enyhítésében is, hiszen csökkenti a vérnyomást.

Erősíti az immunrendszert

Az ölelés gyengéd nyomást fejt ki a szegycsontra. Ez stimulálja a csecsemőmirigyet, amelyet az immunrendszerünk bölcsőjeként tartanak számon. Ez a "masszázsterápia" csökkenti a fájdalomérzetet, az autoimmun betegségek tüneteit, és megerősíti az immunrendszert.

Csökkenti a stresszt

A kortizolt nem véletlenül hívják stressz-hormonnak: lelassítja a test gyógyító folyamatait, és bekapcsolja az agyban az úgynevezett „harcolj vagy menekülj” funkciót. Ha ez az állapot tartósan fennáll, az számos egészségügyi problémához vezethet. Azáltal, hogy a hosszabban tartó ölelés hatására a testünk oxitocint termel, lecsökken a kortizolszint, ellazulunk, és nyugodtabbak leszünk.

Segít depresszió esetén is

Az alacsony dopaminszint szerepet játszik a neurodegeneratív betegségek, például a Parkinson-kór, valamint a hangulati betegségek, mint a depresszió kialakulásában. A dopamin felelős a „jól érzem magam” érzésért, és a szexuális örömmel is kapcsolatba hozzák. Egy elmélyült ölelés serkenti ennek az örömhormonnak a termelődését is.

Kiegyensúlyozza az idegrendszert

A bőr a testünk legnagyobb szerve. Ezen keresztül érintkezünk a külvilággal, innen kapja agyunk a legtöbb feldolgozandó információt. Az ölelés adása és kapása galvanikus bőrreakciót vált ki, amely megváltoztatja a bőr vezetőképességét. A bőr nedvessége és elektromossága az idegrendszer kiegyensúlyozottabb állapotának egyik jele.

Az ölelés serkenti a szerotonin termelést is

Az ölelés valójában mindhárom boldogsághormon – a dopamin, az oxitocin és a szerotonin – termelését is serkenti. A szerotonin alacsony szintje kapcsolatba hozható a túlsúllyal, a depresszióval és az alvásproblémákkal is. 

Öregedésgátló hatású

Mégpedig az oxitocin révén. Ahogy öregszünk, csökken a hormontermelésünk, és ez az izomtömeg egy részének elvesztését eredményezi. Valójában minden egyes eltelt évtizedben izomtömegünk öt százalékát veszítjük el. Tehát az oxitocin nagyon fontos az izmos és ruganyos test fenntartása érdekében.

Mindezeket figyelembe véve tedd meg minél többször...Ölelj meg valakit!