Miért érdemes paradicsomot fogyasztani?

Bánky Erika 2015. szeptember 16. 16:50 2015. szept. 16. 16:50

A paradicsom nagy népeszűségnek örvend. Dél és közép Amerikában őshonos, burgonyafélék családjába tartozó zöldség. Sok féle vitamint tartalmaz, amely létfontosságú szervezetünk számára. A népgyógyászatban ízületi gyulladás esetén kiegészítő kezelésére is alkalmazzák.

A paradicsomról

A paradicsomot Amerika felfedezői hozták be Európába. A XVII. században a "szerelem almája" néven is emlegették, mert az éretlen, zöld paradicsom szolanin nevű szteroidot tartalmaz, amely bódulatot okoz. Ez az alkaloida érés közben eltűnik, az érett gyümölcsben már nem található.
A közkedvelt zöldség az orvosok érdeklődését is felkeltette. Észre vették, hogy azoknál a férfiaknál akik minél több paradicsomot ettek, annál ritkábban fordult elő a prosztatarák. A kutatások során rájöttek, hogy a zöldség likopin tartalma óv a rákos betegségek kialakulásától.

A paradicsom likopin hatása

A likopin vörös színű karotinoid (növényi pigment) ami a paradicsom színét is adja. A likopin sok növényben, gyümölcsben, bogyóban előfordul, a paradicsom mellett első helyen a görögdinnye és a csipkebogyó emelhető ki. A likopin az úgynevezett karotinoidok családjába tartozó festékanyag, amely antioxidáns hatású. Az antioxidáns hatás képes a szabad gyököket semlegesíteni, ezáltal védi a szervezetet a rákbetegségek (prosztata, gyomor, emlő) kialakulásától valamint segít a szívbetegségek megelőzésében.
Hatását legjobban a hőkezelt paradicsomtermékekben (ivólé, ketchup) fejti ki.
Egy pohár paradicsomlé elfogyasztása után életerővel telítődik a szervezet.
A paradicsomban található likopin,rák megelőző hatása mellett véd az idegrendszeri megbetegedésekkel szemben,koleszterin csökkentő, segít a ráncok eltüntetésében, lassítja az öregedési folyamatokat, s véd a káros UV sugaraktól.

A paradicsom további jótékony hatása

A paradicsom vitamin és ásványi anyagban gazdag, tisztítja, feltölti a szervezetet, jó hatással van az immunrendszerre, májra. Kitűnő vértisztító, gátolja a vérrögök kialakulását. Magja és zselés része tartalmazza a legtöbb vitamint, ami a véráramlást serkenti.
Sok C-vitamint tartalmaz, ami fokozza az immunrendszer működését, növeli a fehérvérsejtek számát,amelyek védik testünket a kórokozók ellen, csökkentik a meghűléses betegségek tüneteit.
Omega 3 tartalmának köszönhetően véd a szív és cukorbetegség (2-es diabétesz) kialakulásával szemben, kiváló gyulladás gátló.

A paradicsom kalciumot és K-vitamint is bőségesen tartalmaz, melyek segítenek megőrizni a csontok és szövetek épségét, gátolják a csontritkulás kialakulását.

Érdemes egész évben paradicsomot enni egészségünk megőrzése érdekében.
Minél gyakrabban eszünk paradicsomot, annál jobban biztosítjuk immunrendszerünket arról, hogy nem érik el az önpusztító betegségek.