Ezért lehetnek egyes emberek halálos betegek a koronavírustól, míg mások nem

HírKlikk 2020. június 22. 14:45 2020. jún. 22. 14:45

A fertőzött betegek nagyjából 30 százalékánál alakulnak ki vérrögök a szervezetben vérrögök, amelyek meggátolják a vér eljutását a főbb szervekbe, a vesékbe, a szívbe az agyba, valamint a tüdőbe – ezzel a betegek halálát okozva. A Hadassah Egyetem kutatói úgy vélik, megtalálták ennek az okát és talán a gyógymódot is.

A jeruzsálemi Hadassah Egyetem kutatói szerint, azoknál a betegeknél alakulnak ki vérrögök, akiknél magas az alfa defenzin nevű protein(fehérje) szintje a vérben, mondja dr. Abd Alrauf Higavi, a Hadassah laboratóriumának vezetője, aki 30 éve kutatja a vérrögök kialakulásának okait.

 

„Az enyhe tünetekkel rendelkező páciensek vérében alacsony az alfa defenzin szintje, míg a súlyos betegeknél és azoknál, akik belehalnak a vírusfertőzésbe, ez a szint igen magas.” - mondja a kutató.

 

A defenzinek védő funkcióval rendelkeznek számos baktérium, vírus, gomba és egyéb kórokozók ellen.

Bizonyos betegségekben kimutathatóan megváltozik a defenzinek koncentrációja vagy működési mechanizmusa. Ezzel alkalom nyílik arra, hogy a kórokozók a káros hatásukat kifejthessék, vagy a szervezet nem megfelelő erejű immunválasszal reagáljon jelenlétükre, kialakítva ezzel az immunmechanizmusú betegségek egy csoportját. 

Az alfa-defenzinek leginkább a vékonybél-nyálkahártya hámrétegének speciális sejtjeiben és a vér granulocytáiban (a fehérvérsejtek egy típusa) találhatók meg. A béta-defenzinek a szervezet nagy részén jelen vannak: megtalálhatók a bőrben, a tüdőben, a vékony- és vastagbélben, illetve a vérben is.

A Hadassah csapata 80 betegtől származó, több mint 700 vérmintát vizsgált a járvány első hulláma idején. A kutatók szerint, a vér magas alfa defenzin szintje okozhatja a nehézlégzést, amit gépi lélegeztetéssel próbálnak ellensúlyozni. A felmérések azt mutatják, hogy a lélegeztetőgépre került betegek 80 százaléka belehal a fertőzésbe.

Abd Alrauf szerint jó úton járnak a megoldás felé: a kolhicin hatóanyagú készítmények az egereknél megállították az alfa defenzin szint emelkedését.

A kolhicint egyébként eddig a köszvényes rohamok megelőzésére és kezelésére használták, amikor a vérben túl sok húgysav volt található. 

A tervek szerint, a készítményt súlyos és enyhe tünetekkel rendelkező pácienseken is kipróbálnák – írja a jpost.com.