Miért kívánunk meg bizonyos ízeket
Abból, hogy milyen ízű, állagú, színű és illatú ételeket kívánunk meg következtetni lehet aktuális testi és lelki jellemzőinkre. Amikor kiegyensúlyozottak vagyunk, hasonló arányban kívánjuk az édes, a sós, a savanyú, a csípős és a keserű ételeket, amelyek mindegyike más és más szervünkre van hatással.
Távol-keleti tanok szerint az édes ételek a gyomrunk működését, a sós ételek a veséinkét, a savanyúak a májunkét, a csípős élelmek a tüdőnkét, a keserű ízek pedig a szívünk működését segítik. Étkezésünknek azonban nem csupán fizikai erőnlétünk, hanem érzelmeink tekintetében is jelentősége van.
Azon túl, hogy a különböző ízű ételek tápanyagtartalma hiánypótlást ad szervezetünknek, minden egyes falat kapcsolódik a lelki állapotunkhoz is. Ha harmóniában élünk, elfogadjuk önmagunkat és a környezetünket olyannak, amilyen, akkor nincs olyan táplálék, amire ne lennénk befogadóak. A legtöbb ember azonban válogat, és ezt nem csak a gyomra, hanem a személyiségjegyei is befolyásolják.
A különböző típusú ételek, különböző energiákat jelképeznek. Ha egy bizonyos fajtájú élelmiszerről hallani sem akarunk, azt jelenti, hogy nem merünk szembenézni azzal a feladattal, amelyet az étel szimbolizál. Ennek az ellenkezője is igaz. Ha túlzottan sűrűn fogyasztunk egy bizonyos fajtájú élelmet, az általa szimbolizált energiatípus túlteng bennünk:
- Aki nagyon szereti a csípős, fűszeres ételeket, az valószínűleg tűz típusú ember, tehát önérvényesítő, energikus karakter.
- Azok, akik az enyhén fűszerezett levesekért vannak oda, víz típusú emberek, akik általában érzékenyek és fantáziadúsak.
- A sós ételek imádói levegő típusúak. Ők közlékenyek, ezáltal könnyen barátkoznak.
- A zsíros ételek kedvelői föld típusúak, akik nagyon racionálisan szemlélik a világ eseményeit, alapos, megfontolt személyiségek.