Miért kívánunk meg bizonyos ízeket

Foglár Noémi 2019. június 27. 21:13 2019. jún. 27. 21:13

Abból, hogy milyen ízű, állagú, színű és illatú ételeket kívánunk meg következtetni lehet aktuális testi és lelki jellemzőinkre. Amikor kiegyensúlyozottak vagyunk, hasonló arányban kívánjuk az édes, a sós, a savanyú, a csípős és a keserű ételeket, amelyek mindegyike más és más szervünkre van hatással.

Távol-keleti tanok szerint az édes ételek a gyomrunk működését, a sós ételek a veséinkét, a savanyúak a májunkét, a csípős élelmek a tüdőnkét, a keserű ízek pedig a szívünk működését segítik. Étkezésünknek azonban nem csupán fizikai erőnlétünk, hanem érzelmeink tekintetében is jelentősége van.

Azon túl, hogy a különböző ízű ételek tápanyagtartalma hiánypótlást ad szervezetünknek, minden egyes falat kapcsolódik a lelki állapotunkhoz is. Ha harmóniában élünk, elfogadjuk önmagunkat és a környezetünket olyannak, amilyen, akkor nincs olyan táplálék, amire ne lennénk befogadóak. A legtöbb ember azonban válogat, és ezt nem csak a gyomra, hanem a személyiségjegyei is befolyásolják.

 

A különböző típusú ételek, különböző energiákat jelképeznek. Ha egy bizonyos fajtájú élelmiszerről hallani sem akarunk, azt jelenti, hogy nem merünk szembenézni azzal a feladattal, amelyet az étel szimbolizál. Ennek az ellenkezője is igaz. Ha túlzottan sűrűn fogyasztunk egy bizonyos fajtájú élelmet, az általa szimbolizált energiatípus túlteng bennünk:

- Aki nagyon szereti a csípős, fűszeres ételeket, az valószínűleg tűz típusú ember, tehát önérvényesítő, energikus karakter.

- Azok, akik az enyhén fűszerezett levesekért vannak oda, víz típusú emberek, akik általában érzékenyek és fantáziadúsak.

- A sós ételek imádói levegő típusúak. Ők közlékenyek, ezáltal könnyen barátkoznak.

- A zsíros ételek kedvelői föld típusúak, akik nagyon racionálisan szemlélik a világ eseményeit, alapos, megfontolt személyiségek.

Forrás: Hírklikk