Napallergia

Valentin 2020. június 27. 21:10 2020. jún. 27. 21:10

A napallergiás reakciókat a bőrbe hatoló és a bőrsejteket károsító, túl erős UVA – de ugyanúgy UVB – ultraibolya sugárzás váltja ki. A bőr immunreakcióval védekezik a napsugárzás ellen.

A napkiütések keletkezésére hatással lehetnek bizonyos összetevőket tartalmazó kozmetikumok, de bőrérzékenységet növelő fotoszenzitív gyógyszerek használata is. Ezek közé tartoznak bizonyos antibiotikumok, kemoterapeutikumok, az orbáncfű, a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, vagy a hormonális fogamzásgátlók is.

A lehetséges napérzékenységre vonatkozó információkat nézzük meg mindig a szedett gyógyszerünk betegtájékoztatójában.

A napallergia jelentkezhet bőrpírként, nap okozta, viszkető pattanásokként vagy a háton, vállakon, karokon, dekoltázson megjelenő, nedvező hólyagokként. Bár leggyakrabban a 20-40 éves korú vagy érzékeny, fehér bőrű nőket veszi célba, de megjelenhet bárkinél, nemtől és kortól függetlenül.

A bőrreakciók a napsugárzás intenzitása és további tényezők szerint különféle formákban jelentkezhetnek.

A Polimorf fénydermatózis a napra megjelenő allergiás reakció leggyakoribb formája. Az allergia jobbára tavasszal, napozás után szokott megjelenni, amikor a bőr még nem készült fel a napsugarakra. Napkiütéssel ezért gyakrabban találkozhatunk tavasszal, mint nyár végén, amikor bőrünk már hozzászokott a napsütéshez.

A leggyakoribb tünetei közé tartoznak a bőrpír, a viszkető pattanások, vagy a nedvedző hólyagok. A tünetek legtöbbször néhány órán belül, néha viszont csak több nap elteltével jelentkeznek. Ez mindenkinél más és más. Azonban ha egyszer már megjelent az allergia, mindig azonos formában mutatkozik meg, ami a felismerését és gyógyítását sokkal egyszerűbbé teszi.

A napsütést nem kerülhetjük el teljesen, és nem is szabad, hiszen fontos D-vitamin forrás. Ahhoz viszont, hogy az erős tavaszi, kora nyári napsütés ne lepjen meg, védekezzünk a túlzott napsugárzás ellen. Korlátozzuk a napon való tartózkodást 11 és 16 óra között.

 Jótanács:

Használjunk magas UVA és UVB sugárzás elleni szűrőképességgel rendelkező napozókrémeket. Az irritált bőr kellemetlenül tud viszketni, és nem túl szép látvány.

  • a felégett helyekre használjunk hideg borogatást;
  • a nedvedző hólyagokat hintsük be gyermek púderrel;
  • a sérült bőr felületeit védjük megfelelő ruházattal.


Napkiütés ellen, de annak megelőzésében is segítenek a különféle allergiafajtákra javasolt gyógyszerek is.