Támad a nátha

Valentin 2021. szeptember 21. 16:32 2021. szept. 21. 16:32

Egyre többen jelentkeznek hurutos megbetegedéssel a rendelőkben, de ezek többségét nem a rettegett koronavírus okozza. A nátha a légutak akut, jellemzően láz nélkül zajló vírusos gyulladása.

A legtöbb légúti vírus okozhat náthát. A leggyakoribb kórokozó a rhinovirus az összes légúti megbetegedés 30-50 százalékáért felelős. Ősszel ez a vírus okozza a náthás esetek nagyjából 80 százalékát.Több mint száz különböző típusát azonosították.

A második leggyakoribb kórokozó a coronavirus, a felnőttek felső légúti fertőzések 7-18 százalékban igazolható. 

Az influenzavírus 5-15 százalékban okozhat náthát. Az enyhe, tünetmentes fertőzéstől a súlyos klinikai kórképig terjedhet a fertőzés, a tünetek izomfájdalommal társulnak. A náthás megbetegedések hozzávetőleg öt százalékában kettő vagy több vírus mutatható ki egyidejűleg.  

A fertőzés gyakran ráterjed az orrmelléküregekre is az orrfújás következtében, a nyálkahártya ott is megduzzad. A folyamat magától gyógyul, antibiotikum kezelést nem igényel. 

A közönséges nátha tünetei a lappangási idő után hirtelen jelentkeznek, égető érzéssel az orrban és a torokban. Tüsszögés, orrfolyás, rossz közérzet, gyengeség, fejfájás és a szem égő érzése kíséri. 

A tünetek a fertőzést követő tíz óra múlva kezdődnek, szemben az influenzával, ahol a lappangási idő egy-hét nap. A tünetek gyorsan kialakulnak, pár nap alatt enyhülnek, a második, harmadik napon a legkifejezettebbek. Füldugulás, rekedtség, íz-érzékelési zavar, fejfájás, levertség jelentkezik. A nátha tünetei átlag hét-tíz nap alatt megszűnnek, de néha három hétig is megmaradnak. 

A rhinovirus fertőzés jellegzetes tünete a torokfájás, amelyet követ az orrdugulás, majd az orrfolyás, a tüsszentés és a köhögés. A torokfájás általában gyorsan elmúlik, a kezdetben vízszerű orrfolyás után gyakran gennyes váladékozás jelentkezik. 

A nátha rendszerint láztalanul zajlik, de egy-két napos hőemelkedés, láz előfordulhat és néha több napig is elhúzódhat.

A nátha ellen nincsen gyógyszer, amely képes lenne elpusztítani a megbetegedésért felelős vírusokat. A megfázás során alkalmazott készítményekkel viszont enyhíteni lehet a sokszor igencsak kellemetlen tüneteket.

A gyorsabb és hatékonyabb felépülést a sok pihenés, az ágynyugalom, illetve a megfelelő folyadékpótlás segítheti elő. A legjobb választás ilyenkor a gyümölcslé, az ásványvíz vagy a tea, ugyanakkor kerüljük az alkoholt, a kávét és a szénsavas üdítőket. 

Érdemes immunerősítő, esetleg gyulladáscsökkentő vagy vírus- és baktériumellenes készítményeket, vitaminokat is alkalmazni ebben az időszakban, amelyek a szervezet védekező rendszerének serkentésével járulhatnak hozzá a gyógyulási idő lerövidítéséhez.

Jó tudni, hogy a láz egy jótékony folyamat a szervezetben, ezért a legújabb orvosi ajánlások szerint csak abban az esetben szükséges a lázcsillapítás, ha azt a beteg rossz közérzete indokolja.