Új év, új élet!

Valentin 2021. január 1. 17:23 2021. jan. 1. 17:23

Sokan megfogadjuk szilveszterkor, hogy fittebb és egészségtudatosabb életet élünk majd az új évben. A siker kulcsa a megvalósításban rejlik – lássuk, melyek a legfontosabb lépések az átalakuláshoz vezető úton.

Napi legalább fél óra séta

Sokan csak legyintenek a  tanácsra, amely szerint napi fél óra séta csodákat művel. Jó, ha komolyan veszik a tanácsot, ugyanis ez az egy-két buszmegállónyi gyaloglás hosszú távon tényleg sokat javít fizikai állapotunkon. Jótékony hatását valószínűleg nem érezzük rögtön, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a rendszeres séta hosszú távon segít megelőzni a stroke, a cukorbetegség, a csontritkulás kialakulását, valamint csökkenti a magas vérnyomás-betegség, sőt, a depresszió tüneteit is. Ráadásul nemcsak hatásos, de mindenki számára biztonságos is, ugyanis kevésbé terheli a térdet és az ízületeket, mint a futás. Ha mindenki csak félórányi ütemes sétát beiktatna a napi rutinjába, azzal 30-40 százalékkal csökkenne a krónikus betegségek gyakorisága.

Heti háromszori testedzés

Az egyik leggyakoribb újévi fogadalom: ezután sportolni fogok! Nagyon szép kijelentés, már csak be kell tartani. Jobb, ha nem esünk mindjárt az elején túlzásokba, nem kell minden nap az edzőteremben izzadnunk, heti háromszori mozgás bőven elegendő és hosszú távon tartható is. A kutatások kimutatták, hogy a súlyunk karbantartásához, egészségünk megőrzéséhez legalább heti háromszori testmozgásra van szükség. Fontos a kitartás és a rendszeresség és persze az, hogy olyasmit válasszunk, amiben jól érezzük magunkat. Ha valaki nem szeret futni, válassza inkább a gyors gyaloglást, ha óvakodik a csoportos aerobiktól, edzzen inkább egyedül. Remek mozgásforma az úszás, a vízi aerobik vagy a jóga, ezeket is érdemes beiktatni a heti rendbe. Szakértők szerint heti háromszori testedzés karban tartja a szívet, segíti a súlycsökkenést, karban tartja a vérnyomást, kiváló stresszoldó és hangulatjavító. Nemcsak a fogyást támogatja, de sok betegség megelőzhető rendszeres testmozgással, így ez az egyik leghatékonyabb újévi fogadalmunk lehet.

Napi hét óra alvás

A szervezetnek nincs szüksége egy bizonyos számú, alvással töltött órára. Az alvás mennyisége nem olyan kritikus, felmérések szerint nagyjából napi hét óra alvás az, amire általában az embereknek szükségük van. A mennyiségnél azonban sokkal fontosabb az alvás rendszeressége. A szervezet órája csodákra képes, ha minden nap nagyjából ugyanakkor fekszünk le és másnap ugyanúgy kelünk fel. Fontos, hogy hétvégén is betartsuk a „rendet”, tehát ha hét közben 11-kor fekszünk és hatkor kelünk, akkor ragaszkodjunk ehhez szombaton és vasárnap is. Eleinte talán kellemetlen, de hosszú távon meglesz a gyümölcse. Az is fontos, hogy szánjunk lefekvés előtt legalább 30 percet az ellazulásra és az alvásra való felkészülésre! Ne a tévével, telefonnal, computerrel aludjunk el, inkább válasszunk egy könyvet vagy relaxáljunk és az utolsó napi kávé elfogyasztását is próbáljunk minél korábbra tolni.

Tudatos étkezés

A mozgás mellett, az egészséges ételek fogyasztása a másik leggyakoribb fogadalom minden évben. Nagyon jó döntés, ha valaki kitart emellett, de az is fontos, hogy ne essünk túlzásokba. Az egészséges étrend kialakításakor nem a lemondás, hanem a mérték és a rendszeresség a lényeg. Ha nem vagyunk érzékenyek egyik összetevőre sem, nem kell lemondanunk semmiről, csak sokkal kevesebbet fogyasztani a kevésbé egészséges ételekből. Az egészséges táplálkozás és a sokak számára áhított testsúly-csökkenés alappillérei: Étkezzünk változatosan. Együnk mindenfélét, de keveset. Nincsenek tiltott ételek! Ne túl későn vacsorázzunk! Ne hagyjunk ki étkezéseket! Rendszeresen, naponta négyszer-ötször étkezzünk! Ha valaki naponta 1000 kalóriával eszik kevesebbet, mint amennyire a szervezetének szüksége van, ez hetente mínusz 7000 kcal és ennyi szükséges heti egy kiló fogyáshoz.

Relaxáljunk

Sokan nem veszik elég komolyan, pedig a szervezet mentális és fizikai egészsége szempontjából is nagyon fontos a lazítás és a pihenés. Szükség van napi legalább negyedórára, amikor megpihenünk, amikor nem foglalkozunk senkivel és semmivel, csak saját magunkkal. Lehet ez egy nyugodtan, telefon nélkül elfogyasztott kávé, egy kis séta, sportolás vagy wellness, lényeg, hogy ha csak kevés jut is belőle, ne sajnáljuk az időt magunktól. Egészségesebben és nyugodtabban telnek majd a napjaink.

Folyadék fogyasztás

Nem győzik eleget hangsúlyozni, egészségünk egyik legfontosabb záloga, a megfelelő folyadékfogyasztás. Nemcsak a nyári forróságban. Napi 2,5 liter folyadék (tiszta víz vagy cukrozatlan gyümölcs és zöldséglé) elfogyasztása kötelező. Ha valaki hajlamos elfeledkezni az ivásról, annak érdemes beállítani a telefonját vagy írni, hogy mennyi vizet fogyasztott.

Ahogy a rossz szokások is akár évekig tartottak, úgy a pozitív változás sem megy egy-két hónap alatt. A testnek időre van szüksége az átalakuláshoz. Hat hónap alatt szép eredményt lehet elérni, de már három hónap után szemmel láthatók lesznek a változások