Vedd kezelésbe a talpadat!

Foglár Noémi 2019. július 9. 13:37 2019. júl. 9. 13:37

A talpmasszázst alapvetően stresszoldásra, az általános közérzet javítására alkalmazzák, de segítséget nyújthat egészségünk megőrzésében is.

A masszást évezredek óta alkalmazzák a test és a lélek kiegyensúlyozására, betegségek megelőzésére és gyógyítására.

A XVI. században orvosi körökben is elfogadták a hatékony gyógykezelés módszereként. Ekkoriban még egyértelmű volt a dolgokat egyenesen és közvetlenül megközelíteni.

A klasszikus masszást akkor alkalmazták, amikor valamelyik testrész hasogatott, és minden esetben a fájó pontot vették célba. Mára azonban tudjuk, hogy az idegpályák, az erek, a szövetek és az izomzat összeköttetésben vannak a szervekkel, tehát a masszázsnak komplex hatása van a szervezetünkre.

A talpmasszázs hatása testünkre

Talpainkon körülbelül száztizenöt olyan idegkilépési pont található, amelyek kitapintásából különböző betegségekre lehet következtetni, ugyanis azok egy-egy szerv állapotát tükrözik. Szervezetünk betegségei az energiaáramlás megakadására utalnak. A talpmasszázs a megrekedt energiát ismét nyugodt folyásba hozza, a zónák masszírozása reflexszerű választ vált ki a megfelelő testtájakon.



Hogyan méri fel állapotunkat egy szakember?

Jobb lábunk a jobb, bal lábunk a bal oldali szerveink állapotát tükrözi. Amennyiben valamelyik testrészünk vagy szervünk beteg, keringése rossz, talpunkon a megfelelő pont érzékennyé válik a nyomásra. Ezért a terapeuta az első kezelés alkalmával finoman végignyomkodja talpainkat, s ezáltal rengeteg információhoz jut hozzá szerveink állapotáról. Ezt követően belekezd az érzékeny pontok stimulálásába, aminek hatására a hozzá tartozó testrégiónk keringése javulni fog.

Segítsünk magunkon!

A stressz, a szorongás és a túlterheltség okozta ingerlékenységünket egyenletes, ritmikus mozdulatokkal mi magunk is csillapíthatjuk. A nyugtató masszást nem szabad elkapkodni. Fontos, hogy teremtsünk hozzá megfelelő körülményeket.

Ügyeljünk arra, hogy kellemes hőmérséklet a legyen a szobában. Kapcsoljuk ki a televíziót, a telefont, zárjunk ki minden zavaró tényezőt. Vegyünk egy kellemes lábfürdőt, majd helyezzük magunkat kényelembe.

Üljünk le egy széles heverőre úgy, hogy lábainkat szabadon tudjuk mozgatni. Húzzuk magunkhoz a bal lábunkat, a talpunk nézzen befelé. Bal kezünkkel támasszuk meg, majd jobb hüvelykujjunkkal simítsuk végig a lábfejünket, a sarkunkat és a lábujjainkat. Tapintsuk ki, hol milyen érzés, ha megnyomkodjuk. Fektessünk nagy hangsúlyt a lábboltozatra a talpunk közepénél.

Majd lazítsunk kicsit!

Fogjuk át lábunkat mindkét kezünkkel. Hüvelykujjaink a lábfejünket, többi ujjunk pedig a talpunkat érintse. Simítsuk végig a lábfejünket az ujjaktól a sarokig. Hüvelykujjaink legyenek párhuzamosan egymás mellett, majd húzzuk ki őket bokánk két oldalához. A hüvelykujjaink és a mutatóujjaink közé fogva gyúrjuk át jól a lábéleket, dörzsöljük át őket az ujjtövektől a sarokig.

Ezt követően simítsuk végig egyenként a lábujjainkat, majd óvatosan húzogassuk meg mindegyiket. Végezetül simítsuk végig ötször egymás után a lábfejünket az ujjaktól a boka irányába, majd az egész mozdulatsort ismételjük meg a másik lábfejünkkel is.

Forrás: Hírklikk