94 évesen meghalt Sidney Poitier, az Oscar-díjas színészlegenda

HírKlikk 2022. január 8. 10:10 2022. jan. 8. 10:10

Az első afroamerikaiként ő kapta meg a legjobb színésznek járó Oscar-szobrocskát. Hetvenegy éves pályája során Golden Globe-bal, illetve BAFTA-val is elismerték tehetségét. Nem csak színész volt, hanem filmeket is rendezett, legismertebb alkotása a Dutyi dili volt.

Sidney Poitier Miamiban született. Építőmunkásként, eladóként, illetve dokkmunkásként is dolgozott, amíg 1946-ban nem csatlakozott az Amerikai Néger Színházhoz. Három évvel később már Hollywoodba szerződött, ahol a következő években az egyik legkiemelkedőbb színésszé vált – írja a 24.hu.

Poitier számára az igazi áttörést az első rock and roll-filmként elhíresült Blackboard Jungle-ben játszott szerepe hozta. Egy nehezen kezelhető gimnazistát alakított. A színész ekkor már jóval túl volt a középiskolás koron – huszonhét éves volt – és már közel egy évtizede próbálkozott a színészi pályán. A hirtelen siker azonban új és új lehetőségeket adott számára, így három évvel később Tony Curtisszel együtt játszott Stanley Kramer „A megbilincseltek” című filmjében, amelyért mindkét főszereplőt Oscarra jelölték. Ekkor még nem nyert, de öt évvel később, a Nézzétek a mező liliomait! című filmért már megkapta a szobrocskát.

Forrás: 24.hu