A gasztroreality hitele egy tál lencséért eladó

Puzsér Róbert 2020. szeptember 17. 18:53 2020. szept. 17. 18:53

Güler Handi menetelése rendkívüli indulatokat vált ki az RTL Klub Konyhafőnök című műsorának nézőiből: összeesküvés-elméletek, gyanúsítgatások, cyberbullying – össznépi őrjöngés egy tányér lazacos tészta fölött.

Güler Handinak a műsorban elhangzott értékelések alapján rég ki kellett volna esnie – nem nehéz ugyanakkor belátni, mennyire nevetséges olyan ízekről vitatkozni, amelyeket egyetlen néző sem ízlel, meg a tálalás esztétikumán elkattanni, mintha az étel festék, a tányér vászon, a konyha műterem, az étterem meg galéria volna.

Ezekben a realitykben a szerkesztők azért nyúlnak át rendszeresen a zsűritagok, a mentorok vagy épp a sztárséfek feje felett, mert csakis a jó sztori meg az abból generált a nézettség számít, nem az előadóművészet, nem az énekhang, és nem a főzni tudás. Handinak azért kellett továbbjutnia, mert konfliktusokat teremt a képernyőn, és lázadást kelt a közösségi média felületein. A kereskedelmi tévék producerei öt forinttal nagyobb reklámbevételért jól láthatóan a saját játékuk szabályait is lépten-nyomon megszegik – az sem érdekli őket, ha nyilvánvaló csalásaikkal a saját formátumukat verik szét.

Most az az RTL kiált Handival kórusban cyberbullyingot, amely az elmúlt hetekben mindent elkövetett annak érdekében, hogy a török származású lányt nézőivel meggyűlöltesse, majd – mert ez nem volt elég – egy nyilvánvalóan jobb szakácsot alaptalanul és lelkiismeretlenül eltakarított az útjából. Bár a csalás kereskedelmi szempontból jó móka, az abból fakadó közgyűlölet már nem tetszik annyira a tévéseknek. Esetleg nem kéne szemétre hányniuk az általuk diktált versengés komolyságát további háromszáz néző tévé elé ültetéséért. Esetleg nem kéne megcinkelniük a kártyapaklit, ha a pókerközvetítés tényleg annyira fontos nekik.