Kiszáradhat a Velencei-tó

HírKlikk 2021. július 22. 20:59 2021. júl. 22. 20:59

Horányi Tibor, az Alba Natura Civil Alapítvány vezetője szerint még fél méter hiányzik ahhoz, hogy a tó elérje az ideális vízszintet.

„Bár az elmúlt napok esőzésének köszönhetően, öt centivel emelkedett a vízszint, még mindig fél méter hiányzik ahhoz, hogy elérje az ideális 130-140 cm-es vízszintet a Velencei-tó” – mondta a Spirit Fm Aktuál című reggeli műsorában Horányi Tibor.

A szakértő hangsúlyozta, hogy a vízminőség kielégítő, de ettől függetlenül, őszig ki kell dolgozni a tó megmentéséről szóló tervet, mert a karsztvízutánpótlás ugyanis csak látszólagos megoldást jelentett.

„Őszig ki kell dolgozni, hogy az esővíznek a minél nagyobb százaléka a tóba juthasson, ki kell dolgozni, hogy a tározóknak az állapotát hogyan lehet javítani, és annak a két tározónak, aminek az a dolga, hogy ellássa a Velencei-tó vízszintjét, azokat rendbe hozzuk” – vélekedett a szakember.

Horányi kitért arra is, hogy bár a hetvenes években építettek víztározókat, pont az ilyen problémák megoldására, de jelenleg egyéni érdekek nehezítik meg azok használatát, ugyanis az egyik  horgásztóként üzemel, míg a másikban éppen halakat tenyésztenek.