A fideszes polgármestert elítélték ugyan, de ez mit sem számít – újra nyert 

Föld S. Péter 2022. június 20. 14:25 2022. jún. 20. 14:25

A Békés megyei Méhkeréken a helyiek egy olyan fideszes politikust választottak – ismét – polgármesterré, akit nemrégiben jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek. Tát Margit, aki 2010 óta állt a település élén, az idén februárban azért mondott le a posztjáról, mert a Gyulai Törvényszék jogerős ítéletében költségvetési csalás bűntette és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. 

A bíróság jogerős ítélete szerint az ügy összesen nyolc vádlottja 2013. szeptembere és 2015. októbere között több mint 30 millió forinttal károsította meg a költségvetést. Nem nagy pénz ez a mai világban, nyolccal osztva még ennél is kevesebb, mások ennél jóval nagyobb összegekkel sárosak, ám Tát Margit mégiscsak egy közhivatalt viselő személy, akinek illett volna példát mutatnia.

Aki nem érti, hogy a február óta büntetett előéletű Tát Margit miképpen jelentkezhetett újra a polgármesteri posztért, annak halványlila segédfogalma sincs a mai Magyarországról. Tát Margit ugyanis nem véletlenül, az illetékes hatóságok figyelmetlensége folytán indulhatott újra a választáson, hanem jogszabályi értelmezések és belügyminisztériumi állásfoglalások alapján. A hivatalos indoklás szerint ugyanis az időközi választással új tisztség keletkezik, méltatlanság pedig új tisztségre nem mondható ki.

Tehát, ha jól értjük a jogi csűrést és csavarást, Tát Margit előző polgármesteri ténykedése alatt elkövetett ugyan csínyeket, ám vadonatúj pozíciójában, most megválasztott polgármesterként még teljesen makulátlan és tisztakezű, a februári ítélet óta idegen pénz nem tapad a kezéhez, és mások okiratait sem használta fel folytatólagosan.

Ezért is életszerű, hogy a Fidesz nem engedte el Tát Margit kezét – egy polgári, keresztényi értékrenden alapuló pártban mindenkinek adnak még egy esélyt. Hasonlókat gondolhattak a méhkeréki, többségében román nemzetiségi polgárok is. Hogy bár a Margit csöppet sem makulátlan, de hát tegyük a szívünkre a kezünket: ki az, aki elmondhatja magáról, hogy még sosem vétkezett? „Te még sohasem adtál 39 deka húst 50 deka helyett? Nem berhelted meg a taxiórát, nem vágtál át külföldi, vagy buta magyar turistát az éttermedben?” 

Na ugye, hogy na ugye! 

Az vesse Tát Margitra az első követ, aki biztos benne, hogy bűntelen. Ezt gondolhatták a méhkerékiek, akik közül meglepően sokan, 1190-en voksoltak, ami a választásra jogosultak 67,44 százaléka. Tát Margit 805 szavazatot kapott, a két független jelölt közül Gherman Sámuel 349-et, Gherasim Dániel pedig 20-at, tizenhatan érvénytelenül szavaztak.

Ne legyünk azért igazságtalanok: a méhkerékiek nem azért választották meg újra Tát Margitot, mert imponált nekik, hogy a bíróság elítélte, épp ellenkezőleg: azért lehetett újból polgármester, mert nem találtak nálánál alkalmasabb személyt a település vezetésére. A méhkeréki polgároknak ugyanis fontos, hogy településük a jövőben is töretlenül, lehetőleg kormányzati megszorítások nélkül működjön. Egy független jelölt ezt nem tudná garantálni, ezért álltak nagy többséggel a régi-új polgármester mellé. 

Ha úgy vesszük, ez az igazi, cselekvő lokálpatriotizmus, nem a libernyák melldöngetés, a mindenféle jogállamiságra, vagy teszem azt, demokratikus értékrendre való hivatkozás.